Ministrul finanțelor Eugen Teodorovici a a anunțat că sectorul bugetar intră într-un proces de restructurări, ANAF fiind cea mai afectată structură. Teodorovici neagă faptul că măsura este impusă de creșterea incontrolabilă cu efecte negative majore asupra bugetului.

Circa 4000 de posturi din ministere și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) vor fi desființate, măsura privind și posturi care sunt vacante, a declarat sâmbătă ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici, la Antena 3. Măsura a fost discutată în Guvern și va fi analizată cu sindicatele, a adăugat ministrul, care a admis că pot dispărea și funcții de conducere.

Teodorovici spune că reducerile de posturi nu au legătură cu modificările de salarizare anunțate și cu necesarul de fonduri la buget, şi că din 2019 în sectorul bugetar vor fi aplicate prevederile legii salarizării. Cu toate acestea este un fapt acunoscut din execția bugetară pe luna septembrie că doar cheltuielile de personal au fost cu 25,3% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent. În total cheltuielile statului cumulate  cu minusul de venituri în condițiile creșterii în valoare nominală a datoriei publice duc deficitul bugetar spre o posibilă depășire a 3% din PIB în 2018, procent limită acceptabil în statele UE.
Documentul vorbește de o administrație suplă, cu viteză de reacție rapidă și proactivă, consistentă în decizii și cu resurse umane motivate și profesioniste. „Valorile care stau la baza dezvoltării unei asemenea administrații sunt transparența, profesionalismul, predictibilitatea şi adecvarea la nevoi/receptivitate, toate subsumate interesului public.”
Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al ANAF și structurile subordonate este de 24.306 inclusiv președintele, vicepreședinții și posturile aferente cabinetelor demnitarilor.
În anul 2015 Ministerul Finanțelor anunța ca fiscul se va reorganiza, cu Direcția generala de administrare a marilor contribuabili ca organ fiscal cu buget propriu, înființând o direcție de executare silita a cazurilor speciale și va reconfigura direcția de verificări fiscale, proces pentru care va avea nevoie de 1.000 de posturi suplimentare.
Mai recent, la jumătatea acestui an, la inițiativa  grupului parlamentar al UDMR a fost promovat un proiect cu care Teodorovici era de acord, prin care cele 8 direcții regionale ale ANAF se vor desființa urmând să se înființeze direcții ale finanțelor publice în fiecare județ, și în București.
Astfel, dintr-o structură ”suplă” cum consideră acum ministrul finanțelor că va obține din disponibilizări, s-a revenit la situația anterioară prin care direcțiile județene au preluat administrațiile pentru contribuabilii mijlocii și birourile vamale de interior şi de frontieră, potrivit ariei teritoriale de competență.
Pentru implementarea proiectului privind reducerea la 8 a numărului direcțiilor teritoriale și 47 de birouri locale, Romania a semnat cu Banca Mondială un acord de împrumut de 70 de milioane euro beneficiind și de asistența FMI și Comisiei Europene. Astfel dintr-un ”condei” România s-a întors la situația dinainte de 2013, când  Fiscul era un instrument politic important, direcțiile județene fiind controlate de baronii locali.

Cine rămâne, cine pleacă?

Numărul posturilor din 21 de ministere şi din ANAF va fi redus, măsura făcând parte din prevederile programului de guvernare al PSD privind reforma administraţiei publice, arată un proiect de act normativ publicat de Ministrul Finanţelor. Proiectul propune modificarea actelor normative care reglementează organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerului Tineretului şi Sportului, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Mediului, Ministerului Transporturilor, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Turismului, Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerului Cercetării şi Inovării, Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Numărul maxim de posturi din cadrul M.A.E. este de 2.421, exclusiv demnitarii, cabinetul ministrului, cabinetul ministrului delegat şi cabinetele secretarilor de stat din subordinea ministrului delegat, din care 938 în centrala M.A.E., exclusiv demnitarii, cabinetul ministrului, cabinetul ministrului delegat şi cabinetele secretarilor de stat din subordinea ministrului delegat. Numărul maxim de posturi prevăzut pentru serviciul exterior este de 1.483.

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice este de 839, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora.

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Finanţelor Publice este de 1.815, exclusiv demnitarii.

La Ministerul Justiţiei, aparat administrativ propriu, organizat la nivel de direcţii, servicii, birouri, denumite în continuare compartimente administrative, va fi compus din 390 posturi, exclusiv demnitarii, posturile aferente cabinetului ministrului şi cele ale Direcţiei de implementare a proiectelor finanţate din împrumuturi externe (DIPFIE) şi Direcţiei Naţionale de Probaţiune (DNP).

La Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, aparatul propriu are un număr maxim de 359 de posturi, finanţate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Tineretului şi Sportului este de 138, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Numărul maxim de posturi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi unităţilor aflate în subordinea acestuia este de 13.999, din care 638 aparatul propriu al ministerului, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Numărul maxim de posturi aprobat Ministerului Mediului este de 262, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

La Ministerul Transporturilor, numărul maxim de posturi este de 430 exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Numărul total de posturi pentru Ministerul Educaţiei Naţionale este de 458, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

La Ministerul Sănătăţii, numărul maxim de posturi este de 317, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului, din care: 10 posturi aferente Unităţii de Management al Proiectului Băncii Mondiale, denumită în continuare UMPBM; 14 posturi, pe perioada de realizare a obiectivelor investiţionale privind construcţia a 8 spitale regionale; 1 posturi pentru Unitatea de coordonare pentru evaluarea tehnologiilor medicale.

La Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, numărul maxim de posturi este de 180, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

La Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, numărul maxim de posturi este de 178, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Ministerului Economiei este de 166 posturi finanţate de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Numărul maxim de posturi aprobat pentru Ministerul Energiei este de 231, inclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora.

Numărul maxim de posturi pentru aparatul propriu al Ministerului Fondurilor Europene şi al unităţilor subordonate prevăzute în anexa nr. 2 este de 1.322 exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora.

Numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al Ministerului Turismului este de 223, finanţate integral de la bugetul de stat, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

La Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, numărul maxim de posturi aprobat pentru aparatul propriu al ministerului este de 297 de posturi, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora. Din numărul maxim de posturi, 83 de posturi se utilizează pentru birourile care constituie reţeaua economică externă şi pentru reţeaua externă de promovare a comerţului exterior şi investiţiilor străine.

Numărul total de posturi pentru Ministerul Cercetării şi Inovării este de 140, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor demnitarilor.

Numărul maxim de posturi aprobat Ministerului Apelor şi Pădurilor este de 201 exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului ministrului.

La Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, numărul maxim de posturi pentru minister este de 50, exclusiv demnitarii şi cabinetele demnitarilor.

Încadrarea în numărul maxim de posturi şi în noua structură organizatorică se face în termenele şi cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal, prin ordin al conducătorului instituţiei, în termen de minimum 30 de zile de la data intrării în vigoare a hotărârii.

Articolul precedentBarilul de țiței a înregistrat cea mai lungă perioadă de scădere din ultimii 34 de ani
Articolul următorTaxify, rivala Uber, declară că poate crește de 100 de ori față de nivelul actual

Comments are closed.