„Taxa pe lăcomie” pe care Guvernul PSD-ALDE intenţionează să o pună băncillor ar urma să aducă aproximativ 3,6 miliarde lei la buget, la nivelului actual al ROBOR-ului. Guvernul speră că va strânge 10 miliarde lei anul viitor în plus de la bănci.
Economiştii sunt de părere că băncile vor transfera noile taxe către clienţii finali, prin dobânzile la credite şi prin comisioane mai mari.
Mecanismul prin sistemul bancar îşi va amortiza pierderile aduse o „taxă pe lăcomie” introdusă forţat va fi prin majorarea marjelor la credite şi introducerea de noi comisioane pentru a-şi acoperi diferenţa.
Guvernarea PSD-ALDE a acuzat băncile străine că au ţinut în subdezvoltare România, dar o astfel de „taxă pe lăcomie” nu va face decât să îngreuneze relaţia dintre bănci şi clienţi şi să pune noi limite creditării.
Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat marţi introducerea unei taxe suplimentare pe activele băncilor, între 0,2% şi 0,9% din active în funcţie de cât este nivelul Robor, adică dobânda medie la care se împrumută băncile între ele.
La nivelul actual al Robor de 3,04% la trei luni, noua taxă ar aduce la buget 3,6 mld. lei având în vedere că activele bancare sunt de circa 50% din PIB. PIB-ul este evaluat la 945 mld. lei pentru 2018. În septembrie, activele întregului sistem bancar au ajuns la un maxim de 445,2 mld. lei.
La nivelul întregului sistem bancar format din 36 de bănci, profitul net la 9 luni 2018 a fost de 5,7 miliarde de lei, dar dintre care primele şase bănci au avut un profit net de 4,8 miliarde de lei.