Semnal negativ pentru încrederea în economia globală: nivelul de achiziții și fuziuni a coborât la cel mai jos nivel din ultimii trei ani.
Fuziunile şi achiziţiile (M&A) încheiate la nivel mondial au scăzut cu 16% în trimestrul trei din 2019, la 729 miliarde de dolari, arată datele furnizate de Refinitiv, în condiţiile în care îngrijorările cu privire la încetinirea economică şi războiul comercial dintre SUA şi China au descurajat directorii şi consiliile de administraţie ale companiilor să demareze mari fuziuni, transmite Reuters.
Este cel mai redus nivel trimestrial din 2016, conform Agerpres.
„Fuziunile şi achiziţiile au scăzut deoarece există temeri că riscurile sunt în creştere, în special pe pieţele financiare, dar şi în alte domenii”, a apreciat Michael Carr, co-director global pe sectorul M&A la Goldman Sachs Group Inc.
SUA, unde chletuielile de consum au crescut lent în timpul verii şi investiţiile rămân la un nivel redus, din cauza tensiunilor comerciale, sunt în special afectate. Fuziunile şi achiziţiile au scăzut în SUA cu 40% în trimestrul trei din acest an, la 246 miliarde de dolari, cel mai redus nivel trimestrial din 2014.
În Asia, afectată de temerile privind viitorul centrului financiar Hong Kong, din cauza protestelor, activitatea de fuziuni şi achiziţii a înregistrat un declin de 20% în perioada iulie-septembrie 2019. la 160 miliarde de dolari, cel mai redus nivel trimestrial din 2017.
„Companiile caută să facă afaceri cu riscuri scăzute şi de aceea anul acesta se înregistrează scăderi pe segmentul de M&A. Dar ne aşteptăm ca anul viitor activitatea de fuziuni şi achiziţii să fir solidă”, a explicat Robin Rankin, co-director global pe sectorul M&A la Credit Suisse Group AG.
Singura veste bună vine din Europa, unde fuziunile şi achiziţiile au crescut cu peste 45% în trimestrul trei din acest an, la 249 miliarde de dolari.
„În Europa vedem un amestec de diferite tipuri de tranzacţii, extinse în diferite sectoare şi regiuni”, a declarat Eamon Brabazon, co-director pe sectorul M&A la Bank of America Corp (BAC.N).
Marea Britanie, unde incertitudinile privind Brexitul au transformat companiile în ţinte de preluare mai ieftine, rămâne cea mai mare piaţă de fuziuni şi achiziţii din Europa, cu o cotă de 6,4% din activitatea globală de M&A şi tranzacţii de 177 miliarde de dolari în primele nouă luni din acest an.