Schweighofer vrea să arate că are ”cherestea”

Holzindustrie Schweighofer, companie suspectată de exploatarea ilegală a sute de metri cubi de lemn din pădurile României, care i-au atras critici chiar și în patria mama, Austria, încearcă să-și spele ”păcatele” prin actualizarea unui plan de acțiune pentru o industrie sustenabilă.

În consecință, a lansat un progam de corporate social responsibility vizând protecția pădurilor virgine și cvasi-virgine, consolidarea lanțului de aprovizionare cu masă lemnoasă, contrar practicilor curente din România , unde tăierile ilegale au condus la defrișarea masivă a unor largi arii de fond forestier.

De această situație este în mare măsură responsabilă și compania de stat Romsilva, care teoretic are în atribuții aplicarea strategiei naţionale în domeniul silviculturii, pentru  apărarea, conservarea şi dezvoltarea durabilă a fondului forestier proprietate publica a statului.

De aceea grupul austriac – așa cum ar fi trebuit să acționeze din start o companie europeană – a lansat într-o primă etapă o consultare publică, menită să-i schimbe imaginea în ochii românilor.

Aceasta a stat la baza planului de acțiune. Compania a luat decizia de a răspunde pozitiv problemelor de imagine.

Prin urmare, Holzindustrie Schweighofer urmărește în mod consecvent calea pe care a urmat-o până în prezent pentru a contribui la o industrie sustenabilă a lemnului în România. Așadar, susține conducerea actuală: ”Compania va continua să exploateze masa lemnoasă din Carpați, dar în cu totul alte condiții.”

Schweighofer deține în România trei fabrici de cherestea și două fabrici de panouri din lemn masiv.

,,Pentru noi, optimizarea continuă a sistemului propriu de securitate asigură protecția pădurilor. Opinia organizațiilor non-guvernamentale, a partenerilor de afaceri și a altor părți interesate a fost și va fi de o importanță foarte mare pentru noi. Planul nostru de acțiune consolidat este unic în România și arată faptul că firma noastră consideră opiniile critice un stimul pentru îmbunătățire”, afirmă Michael Proschek-Hauptmann, responsabil pentru conformitate și sustenabilitate la Holzindustrie Schweighofer.

 

Principiile de bază ale planului de acțiune sunt: doar lemnul recoltat legal este achiziționat și prelucrat, cu zero toleranță pentru furnizorii care nu pot demonstra proveniența legală a lemnului; protecția pădurilor virgine și nicio livrare de masă lemnoasă provenită din parcurile naționale, chiar dacă legislația o permite în unele cazuri; dialog cu ONG-urile de mediu și alte părți interesate; angajamentul de a îmbunătăți sistemul propriu de securitate, instruirea angajaților pe teme de etică; proiecte de reîmpădurire desfășurate în cooperare cu mediul academic și proprietari privați de păduri; un milion de puieți plantați până în 2024.

Holzindustrie Schweighofer nu efectuează operațiuni de exploatare forestieră, ci doar folosește lemnul exploatat, dar compania dorește să contribuie la lupta împotriva tăierilor ilegale, un fenomen încă răspândit în România. În acest sens, Schweighofer investește peste un milion de euro în măsurile anunțate.

Între anii 1990 – 2012, au fost defrișate ilegal peste 400.000 de hectare de pădure.

La 31 decembrie 2016, fondul forestier totaliza 6,588 milioane hectare.

Un milion de euro poate fi puțin pentru a îndrepta răul făcut. Conducerea austriacă ar trebui să cunoască o replică celebră dintr-un film românesc al anilor 80, cu Dem Rădulescu, Jean Constantin și Puiu Călinescu, în rolul a trei escroci care formaseră un juriu care selecta cântărețe pentru presupus un turneu: Juriul întreabă: ”Cine vă recomandă ?” ”Familia, poftiți…” ”Ce e asta, aici nu scrie nici unde ați studiat, nici ce note ați avut. Scrie doar, una sută lei. Puțin, foarte puțin”… ”Juriul păstrează suta, ca taxă pentru răbdare”….

Cu alte cuvinte, imaginea se construiește greu și se strică ușor. Iar ”o sută” de lei s-ar putea să nu fie de ajuns pentru a schimba percepția publică, nici dacă au primit asigurări din partea unor altfel de ”escroci” (dintre cei care pretind că reprezintă puterea actuală) că lucururile se vor aranja până la urmă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articolul precedentDupă promisiunile electorale, populiștii italieni dau piept cu realitatea
Articolul următorLira turcească se prăbușește. În mod neașteptat presiunea pe curs vine din Estul Asiei

Comments are closed.