Anul 2024 vine cu vești bune pentru românii care au credite în lei. Ratele acestora ar urma să scadă, odată cu reducerea indicilor de referință în funcție de care se calculează –  ROBOR sau IRCC.

Ratele la creditele cu rata curentă variabilă în funcție de ROBOR sunt mai mici încă de la 1 ianuarie, în timp ce prima scădere a ratelor la ccreditele cu IRCC, obținute după mai 2019, va scădea de la 1 aprilie, atunci când vor scădea și ratele creditelor ajustate în funcție de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC).

Cât înseamnă scăderea ROBOR și IRCC într-o rată

La un credit de 210.000 de lei pe 300 de luni, acordat cu o marjă de 2,03 puncte procentuale în funcție de ROBOR la 3 luni, respectiv de 2,5% în funcție de IRCC, de la 1 ianuarie avem următoarele modificări ipotetice, potrivit calculelor profit.ro

– rata creditului cu dobândă variabilă după ROBOR scade de la 1.684 de lei la 1.668 de lei, după ce la începutul lui 2023 ajunsese la 1.900 de lei.

– rata creditului cu dobânda calculată în funcție de IRCC crește cu 2 lei la 1.687 de lei. De la 1 aprilie 2024, rata creditului calculat după IRCC ar urma să scadă cu 26 de lei.

Articolul precedentS-a majorat plafonul de la care se face compensarea cu 90% a medicamentelor. Veste uriașă pentru cei mai săraci pensionari
Articolul următorAjutorul de încălzire se va da și anul acesta. Klaus Iohannis a promulgat legea