Intervenția Guvernului asupra prețului la gaze nu se justifică în acest moment, iar o astfel de măsură ar distorsiona piața şi ar atrage asupra României o nouă procedură de infringement din partea Comisiei Europene, au declarat, marți, surse din Ministerul Energiei.
Aceasta după ce, luni seara, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a afirmat că Guvernul ia în calcul o astfel de intervenție pe piața gazelor.
„Conform legislației din sector, Guvernul poate lua măsuri de salvgardare în cazuri extreme, precum cele legate de pericole iminente, de dezechilibre în sistem, în cazul unor conducte magistrale avariate, dacă sunt oprite sonde sau alte incidente de acest fel. Momentan, însă, nu se întrunesc aceste condiții, iar intervenția administrativă asupra prețului nu se justifică”, au spus experții din minister, citați de Agerpres.
Potrivit acestora, o astfel de intervenție ar perturba funcționarea pieței, care este pe drumul cel bun.
„Anul trecut, pe bursa de gaze s-au tranzacționat 70% din cantitățile totale, iar pentru acest an se estimează că se va ajunge la 90% din consumul general”, au adăugat sursele citate.
Mai mult, o astfel de măsură ar aduce României un nou infringement din partea Comisiei Europene, în condițiile în care oficialii de la Bruxelles au avertizat deja tara noastră în ceea ce privește liberalizarea pieței gazelor, au continuat reprezentanții ministerului.
Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului, a anunțat că prețul gazelor va creste cu 4% de la 1 august, însă, în următorul an, va urma o ieftinire cu peste 20%.
‘Chiar azi (luni – n. r.) am primit o adresă de la președintele ANRE – bineînţeles doamna prim-ministru și spre știință și mie – prin care ni se spune că situația nu e deloc roz. La 1 august urmează o creștere – pentru că aşa e legislația – de 4% a preţului la gaze. (…) Două mari companii, n-am să le dau numele, au peste 95% din producția românească şi atunci își permit ca un preț de producție de 27 de lei să ajungă la vânzare la 81 de lei, adică un profit de 300%. O parte își ia și statul român, pentru că e acționar în amândouă. De ce? Pentru că așa au înțeles unii manageri că trebuie mers înainte. Mărim preotul, că până la urmă cine-l suportă, e un prost care trebuie să-l plătească, decât să mărim producția şi să diversificăm sursele, astfel încât să vindem mai mult, poate chiar și la export, dar la un preț mai mic’, a spus Vâlcov, la Antena 3.
Acesta susține că legislația permite Guvernului să intervină pentru a regla prețul gazelor „pentru maxim trei ani”.
„Constatând că din 2013 până azi prețul la gaz a crescut cu 75%, ca urmare a dorinței acestor două entități de a obține profit de 300%, adică câteva miliarde de lei pe an, ANRE s-a sesizat și ne-a trimis această adresă și ne întreabă ce să facem pentru că există lege (…) și legea spune în felul următor: când te afli într-o astfel de situație, poți să intervii ca Guvern și pentru maxim trei ani de zile să reglezi prețul, astfel încât acesta să poată fi suportat, să fie real plătit de către oameni către companii. Și acest lucru la recomandarea pe care și eu o s-o fac și o s-o susțin – și sunt sigur că în această direcție vom merge – în următorul an de zile prețul gazelor se va ieftini cu peste 20%”, a adăugat Vâlcov.
Potrivit Legii 123/2012, articolul 180: (1) În situația unui dezechilibru major între cerere şi ofertă şi/sau a unei disfuncționalități evidente a pieței de gaze naturale, Guvernul, la propunerea ANRE și cu avizul Consiliului Concurenței, poate limita creșterea excesivă a prețurilor/tarifelor sau blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maximum 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persista circumstanțele care au determinat adoptarea respectivei decizii, prin: a) fixarea unei limite superioare a prețului; b) limitarea venitului din activitatea reglementată. (2) Costurile recunoscute și amânate, potrivit alin. (1), se recuperează integral, în conformitate cu procedura aprobată de autoritatea competentă.
Comments are closed.