Federal Reserve: economia SUA va rezista creșterilor de dobândă la dolar

 

Economia Statelor Unite se dezvoltă într-un ritm suficient de rapid pentru a justifica creșteri ale ratei dobânzii pentru dolar, a declarat Jerome Powell, președintele Rezervei Federale.

Powell transmite în această săptămâna aceasta declarațiile sale semestriale în fața Congresului, marți și miercuri, în fața comisiilor de specialitate din Senat, respectiv Camera Reprezentanților.

În remarcile pe care le-a făcut înainte de sesiunea de întrebări și răspunsuri, Powell a oferit o imagine în mare măsură pozitivă a economiei, despre care a spus că se extinde într-un ritm susținut, în creștere, și că este stimulată de politica fiscală agresivă a actualei administrații.

„În ansamblu, vedem riscul ca economia să slăbească în mod neașteptat ca fiind egal cu posibilitatea de a înregistra o creștere economice mai rapidă decât ne așteptăm în prezent”, a spus Powell, citat de CNBC.

„Rata șomajului este la un nivel redus și estimăm să scadă în continuare, iar americanii care doresc locuri de muncă au șanse mari să le găsească”, a adăugat el.

Declarațiile lui Powell vin în contextul în care banca centrală se află într-un context de majorare treptată a ratelor dobânzilor. Oficialii FED au ridicat dobânda de două ori în acest an și se estimează să mai urmeze încă două până la finele acestui an.

Deși economia a crescut cu doar 2 procente în primul trimestru din 2018, Powell a informat senatorii că, în cel de-al doilea trimestru, economia SUA a fost „considerabil mai puternică” decât la începutul anului.

„Creșterea robusta a locurilor de muncă, creșterea veniturilor după impozitare si optimismul în rândul gospodăriilor au ridicat nivelul cheltuielilor de consum în ultimele luni. Investițiile companiilor au continuat sa crească cu o rată sănătoasă”, a mai spus el. „Performanța economică bună din alte țări a susținut exporturile și industria prelucrătoare din SUA”.

Inflația se situează în jurul țintei de 2% a FED-ului, pentru prima dată în ultimii câțiva ani, în timp ce rata șomajului este de 4% și este în zona nivelului pe care majoritatea economiștilor îl consideră aproape de ocuparea integrală a forței de muncă. Powell a spus că salariile cresc mai repede decât în ​​urmă cu un an, dar nu suficient de mult pentru a alimenta temerile legate de inflație.

Powell a făcut o și o scurtă mențiune despre războiul comercial aflat în desfășurare între SUA și concurenții săi globali, spunând doar că este „dificil de prezis acum” care vor fi influențele asupra economiei.

Articolul precedentRomânia riscă sancțiuni dacă plafonează prețul gazelor
Articolul următorCum se scurg banii chinezești din SUA în Europa

Comments are closed.