România a fost dintre țările Uniuniii Europene cu cea mai mare rată a inflaţiei în august, pe fondul ridicării și relaxării restricțiilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În august, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la minus 0,2%, de la 0,4% luna precedentă, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut până la 0,4%, de la 0,9% luna precedentă. Este pentru prima dată din mai 2016 când rata anuală a inflaţiei în zona euro a trecut pe negativ.

Comparativ cu situaţia din iulie, rata anuală a inflaţiei în august a scăzut în 16 state membre, a rămas stabilă în trei (inclusiv în România) şi a crescut în şase state membre, potrivit Agerpres..

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate, luna trecută, în Ungaria (4%), Polonia (3,7%), Cehia (3,5%) şi România (2,5%). La polul opus sunt state membre UE cu rate negative ale inflației: Cipru (-2,9%), Grecia (-2,3%) şi Estonia (-1,3%).

Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în august până la 0,6%, de la un nivel de 1,3% în iulie. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Articolul precedentFondul Proprietatea a oferit detaliile vânzării titlurilor OMV Petrom: 3% din deținere contra 561 milioane de lei
Articolul următorLionel Messi a primit dreptul să-și înregistreze numele ca brand european