România a avut a doua cea mai mare creştere a Produsului Intern Brut din Uniunea Europeană pe trimestrul 3, comparativ cu tremiestrul precedent, arată datele preliminare publicate, vineri, de Eurostat. Singura ţară care a avut rezultate mai bune este Malta.
Statele membre cu cele mai puternice ritmuri de creştere au fost Malta (3,6%) şi România (1,9%), arată statistica Eurostat, citată de Agerpres.
Consumul final al gospodăriilor a avut o contribuţie pozitivă la creşterea PIB atât în zona euro cât şi în UE, în ambele zone fiind vorba de o contribuţie de 0,1 puncte procentuale, iar contribuţia formării brute de capital a fost uşor pozitivă în ambele zone.
Contribuţia balanţei externe la creşterea PIB a fost negativă în zona euro (minus 0,3 puncte procentuale) în zona euro şi neutră în UE. De asemenea, contribuţia stocurilor la creşterea PIB a fost pozitivă atât în zona euro cât şi în UE.
Numărul persoanelor ocupate a crescut cu 0,2% atât în zona euro cât şi în UE în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul al doilea. Comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut, numărul persoanelor ocupate a crescut cu 1,3% în zona euro şi cu 1,2% în UE.
În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri ale ratelor de ocupare în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea au fost în Malta (0,9%), Cipru şi Lituania (0,8%), Luxemburg şi Slovenia (0,7%), în timp ce scăderi semnificative ale ratelor au fost în Estonia (-0,8%), Bulgaria şi Italia (-0,3%), Croaţia şi Polonia (-0,2%) şi România (-0,1%).
Datele provizorii publicate vineri dimineaţa de Institutul Naţional de Statistică arată că în trimestrul trei 2018, avansul economiei a fost de 4,3% pe seria brută şi 4,1% pe seria ajustată sezonier comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Faţă de trimestrul doi al acestui an, PIB a consemnat o creştere de 1,9% în termeni reali. De asemenea, în perioada ianuarie – septembrie 2018, Produsul intern brut a crescut cu 4,2%, atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier, faţă de perioada similară a anului trecut.