Luni dimeață, europenii s-au trezit cu o Chină mai încrezătoare ca niciodată anul acesta: a doua economie a lumii (în termeni nominali) a crescut în trimestrul III 2020 cu 4,9% față de perioada similară a anului precedent, aducând creșterea economică de anul acesta în teritoriul pozitiv, la +0,7%. Datele anunțate de către Biroul Național de Statistică de la Beijing sunt, însă, ceva mai modeste decât anticipau principalii anliști ai băncilor chineze (+5,2%).
Așa cum se poate observa, contracția economică în cel mai mai populat stat al lumii este, deja, istorie.
Ceilalți indicatori macroeconomici anunțați de statisticienii de la Beijing întregesc o imagine a unui optimism moderat:
Producția industrială a crescut cu 1,2% în ritm anualizat, peste așteptările analiștilor, volumul vânzărilor cu amănuntul se află încă în teritoriul negativ, cu -7,2% de la începutul anului (dar tot peste așteptările analiștilor, care anticipau un nivel cu 8,6% mai mic decât anul trecut în aceeași perioadă), investițiile în active fixe se află în creștere cu 0,8% pe primele trei trimestre din 2020 față de perioada similară din 2019 (cam la același nivel cu așteptările), investițiile în proprietăți sunt cu 5,6% mai mari pe primele 9 luni din 2020 față de primele 9 luni din 2019, iar rata șomajului se află la 5,4%, ușor mai scăzută decât previziunile specialiștilor.
Cea mai notabilă sursă de optimism rămâne creșterea vânzărilor cu amănuntul, de 3,3% pe în primele trei trimestre ale anului curent față de perioada similară a anului trecut, ceea ce indică un puternic sentiment de încredere printre chinezi. Vânzările au crescut pentru diferite categorii de produse, în primul rând pentru alimente, dar și pentru băuturi alcoolice, pentru țigări, pentru medicamente și inclusiv pentru articole de birotică.
Toate aceste date indică faptul că economia chineză își revine și că se va putea conta, în continuare, pe ea ca factor determinant al creșterii la nivel global. Acest lucru a fost sesizat și de către Fondul Monetar Internațional, care prognozează faptul că cea mai mare contribuție (27,7%) la creșterea economică mondială, în următorii cinci ani, va veni din partea Chinei. Cu alte cuvinte, la fiecare 1000 de dolari realizați în plus ca valoare adăugată brută pe glob până în 2025, 277 vor fi produși în China:
Prin comparație, din aceiași 1000 de dolari valoare adăugată suplimentară până în 2025, 130 se vor produce în India, 104 în Statele Unite, 35 în Indonezia, 20 în Rusia, 19 în Germania, 18 în Turcia, câte 17 în Japonia și Brazilia, câte 15 în Marea Britanie și în Franța, câte 14 în Egipt, Vietnam și Coreea de Sud și 13 în Mexic. În afara țărilor mai sus menționate, restul globului va contribui cu 279 de dolari la creșterea valorii adăugate globale, adică la fel de mult precum China…