Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, îi lansează o dublă provocare liderului PSD Marcel Ciolacu. Liberalul îi propune social-democratului fie să vină în fața oficialilior europeni și agențiilor internaționale de rating cu programul economic al PSD, fie să renunțe la imunitatea parlamentară, asumându-și riscul de a răspunde, chiar penal, în eventualitatea în care declarațiile sale publice ar afecta stabilitatea economică.

„Ceea ce propune PSD prin acest program de guvernare reprezintă o crimă cu premeditare asupra stabilității economice. (…) PSD știe foarte bine care sunt elementele care vor duce, imediat, la o reducere a ratingului de țară și, implicit, la creșterea sărăciei, dobânzi mai mari, inflație, șomaj, etc. Știe foarte bine toate acestea pentru că anul trecut -și am corespondența dintre PSD și agențiile de rating- răspundea, punct cu punct, la fiecare îngrijorare a agențiilor, care sunt cam aceleași și acum,” a afirmat Florin Cîțu, luni, într-o declarație de presă săptămânală.

Liberalul mai spune că PSD, în perioada în care era la guvernare, le promitea oficialilor străini și agențiilor de rating că va reduce o serie de cheltuieli, pentru a compensa proiectele de legi care majorau cheltuielile neproductive și pe cele sociale.

În acest context, Cîțu i-a lansat o dublă provocare lui Marcel Ciolacu.

Domnule Ciolacu, STOP! Este momentul să vă opriți! (…) Nu mai este momentul să ne jucăm. Este momentul să facem diferența între oamenii politici și oamenii de stat. Urmează discuții foarte dure cu agențiile de rating și cu Comisia Europeană, așa că am luat o decizie care poate să fie surprinzătoare, dar pe care sper să o ascultați cu atenție și să-i dați curs: Vă invit să participați, alături de mine, la aceste discuții cu Comisia Europeană, cu comisarul pentru buget, cu comisarul pentru finanțe, cu agențiile de rating. Acolo vă veți prezenta planurile dumnevostră (…) și veți afla, la prima mână ce implicații au pentru ratingul de țară. Veți afla, la prima mână, că planurile dvs duc la reducerea ratingului și la pierderea de fonduri europene. Ca să fie totul corect, vom înregistra aceste discuții, iar românii vor alege în consecință.

Dacă nu veți da curs acestei invitații (..) vin cu altă propunere: vă solicit imperios un alt exercițiu democratic – eu, senatorul Florin Cîțu, dumnevoastră, deputatul Marcel Ciolacu, renunțăm la imunitatea pentru declarațiile politicie publice refertoare la stabilitatea economică. Astfel, va răspunde PENAL cel care minte!

Articolul precedentLagarde (BCE): Banii pentru sprijinirea și relansarea economiei euro trebuie distribuiți rapid
Articolul următorRevenirea Chinei, mai lentă decât se anticipa, dar suficient de importantă pentru creșterea globală