Sistemul bancar, care finanţează în proporţie de circa 90% economia, a obţinut în primele trei luni din acest an un profit net de circa 1,77 mld. lei, iar activele au urcat la un vârf de 431,7 mld. lei, în condiţiile creşterii creditării, după cum reiese din datele preliminare ale BNR.
Activele sistemului bancar au crescut în primul trimestru la 431,7 miliarde lei, iar profitul net s-a cifrat la aproximativ 1,77 miliarde lei, pe fondul creșterii creditării, arată datele publicate de BNR. În aceeași perioadă a anului precedent, profitul sistemului bancar a fost de aproximativ 1,24 miliarde lei.
De asemenea, băncile au continuat să-și curețe bilanțurile, rata creditelor neperformante coborând la sfârşitul primului trimestru din 2018 la 6,16%
Valorile indicatorilor privind rentabilitatea activelor (ROA) și rentabilitatea capitalului (ROE) au fost la finalul perioadei analizate de 1,65%, respectiv 15,45%, apropiate de cele înregistrate înainte de criză, în anul 2008. În funcție de valoarea activelor și rentabilitatea acestora, profitul net este de aproximativ 1,77 miliarde lei la nivelul întregului sistem bancar.
Profiturile cumulate ale celor mai mari trei bănci din România – BCR, Banca Transilvania şi BRD – au depăşit 1 mld. lei în T1/2018, reprezentând mai mult de jumătate din câştigul întregului sistem bancar.
Rata de solvabilitate – unul dintre cei mai importanţi indicatori urmăriţi de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o instituţie de credit – a ajuns în martie 2018 până la 19,84%. Nivelul este în continuare mult peste minimul impus de 10%, ceea ce arată că băncile au suficient spaţiu pentru continuarea creditării economiei.
Performanțele băncilor în perioada următoare pot fi influențate de modul în care va evolua inflația. O inflație mare se răsfrânge asupra creditelor, scumpindu-le. Astfel, există riscul de a fi tăiat elanul românilor pentru împrumturi într-un moment bun pentru clienți și bănci.
Comments are closed.