Piața petrolului a scăzut cu aproximativ un procent în prima zi de tranzacționare din 2019, pe fondul creșterii producției în Statele Unite și Rusia și al preocupărilor legate de încetinirea creșterii economice globale, mai ales în regiunea China-Asia.
vvv
Cotaţia petrolului Brent, considerat de referinţă pentru preţurile petrolului, a coborât cu aproximativ 1,1%, până la valoarea de 53,22 dolari per baril, potrivit Reuters.
Analistul independent al pieței, Greg McKenna, a declarat într-o notă de miercuri că a fost „dificil pentru comercianți și investitori să ignore ceea ce pare a fi o adevărată încetinire economică globală”.
Pe sfârșitul anului trecut, prețul petrolului urcase cu circa 2%, până la 54,25 dolari pe baril. Preţul petrolului Brent a scăzut însă cu aproape 19% în 2018, după doi ani de creşteri.
Preţurile petrolului au crescut în cea mai mare parte a anului 2018, susţinute de cererea solidă şi de temerile legate de ofertă, mai ales după reintroducerea sancţiunilor americane împotriva Iranului, care au intrat în vigoare la începutul lunii noiembrie.
La finalul lui 2018, preţul petrolului Brent a şters toată creşterea consemnată, coborând cu aproape 40% de la maximul anului, înregistrând cel mai abrupt declin din ultimele decenii.
Declinul a suvenit după ce Statele Unite au acordat exceptări neaşteptate de la sancţiuni celor mai mari cumpărători de petrol iranian, în timp ce perspectivele pieţei petrolului au devenit mai pesimiste din cauza încetinirii creşterii economice, pe fondul conflictului comercial chino-american.
Anul 2019 a început cu scumpiri ale carburanților din România. De la 1 ianuarie 2019, benzina comercializată pe piaţa din România conţine 8% biocarburant, faţă de 4,5% până acum, potrivit unei ordonanţe de urgenţă aprobate de Parlament în această toamnă.
Acest lucru, plus indexarea accizelor, au dus la o scumpire la pompă de 7-10 bani pe litru.