După plecarea lui Mattis de la șefia Pentagonului, au ieșit la ivileală o serie cheltuieli bizare făcute de SUA pentru a îmbunătății relațiile cu aliații din NATO gen România.

 

Nimeni de la Pentagon nu poate să-şi dea seama de ce contribuabilii americani au cumpărat un Dacia Sandero Stepway 2 pentru Ministerul român al Apărării, dar se pare că este unul dintre acele lucruri pe care aliaţii îl fac pentru a netezi relaţiile, scrie site-ul agenţiei Bloomberg.

Este un mister pentru că Dacia nu este un avion de luptă, un sistem de rachete sau un puţ petrolier. Este o maşină break mică, descrisă de un critic auto drept „ieftină şi veselă”, se arată într-un articol publicat de Bloomberg.

Fostul secretar al apărării, Jim Mattis, care a demisionat odată cu venirea noului an, a aprobat ca Marina SUA să cheltuiască 2,9 milioane de dolari dintr-un fond pentru „cheltuieli extraordinare” pentru plata contractorilor locali în vederea construcţiei unui drum perimetral în jurul unei baze din România, care găzduieşte sediul antirachetă din Europa, şi să plătească factura pentru maşină.

„Cred că plata va evita prejudicierea relaţiilor internaţionale dintre SUA şi România, precum şi criticile opiniei publice”, a scris Mattis în octombrie, pentru a le informa că aceste cheltuieli vor fi făcute pe 19 noiembrie, potrivit Mediafax.

Drum astfaltat de americani la Deveselu

Cele 2,9 milioane de dolari au fost destinate în primul rând lucrărilor de proiectare şi construire a unui perimetru de 12,4 kilometri la baza militară Deveselu din sudul României.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, l-a informat pe căpitanul John Perkins, purtătorul de cuvânt al comandamentului de la Napoli, într-un e-mail, că oficialii de anul trecut au solicitat secretarului marinei să aprobe fondurile prin utilizarea „serviciului de urgenţă şi a cheltuielilor extraordinare ca mijloc adecvat pentru a efectua această plată”, iar drumul va ajuta forţele româneşti să ofere o mai bună securitate externă pentru bază.

Mattis a declarat în scrisoarea sa că antreprenorii din România „care execută proiectul au întreprins acţiuni în justiţie împotriva Ministerului Apărării din România”.

Plata bizară făcută în România este „puțin mai mult decât o eroare de rotunjire”, scrie Bloomberg, pentru Pentagonul care ia partea leului din bugetul de 716 miliarde dolari pentru securitatea națională aprobat de Congres. Cu toate acestea, demonstrează pașii mici și „mundani” pe care Mattis i-a făcut pentru a consolida legăturile cu aliații care găzduiesc sisteme-cheie al armatei SUA.

Articolul precedentAverea șefului Facebook, cu 20 miliarde $ mai mică. Rețeaua socială, în declin
Articolul următorCe se întâmplă cu prețul petrolului la început de 2019