Angajații unor facilități ale producătorului japonez Nissan Motor au falsificat datele despre emisiile de noxe și cele privind consumul de combustibil, a recunoscut compania, devenind astfel protagonista celui mai recent caz de falsificare a datelor între producătorii japonezi.
Acesta este, de asemenea, cel de-al doilea scandal de conformare apărut la Nissan în ultimele luni, după ce a recunoscut prezența greșeli în procedurile de inspecție a vehiculelor.
Personalul de la patru fabrici Nissan a modificat emisiile și datele privind consumul de combustibil pentru 913 mașini testate, încă din 2013, a spus compania cu mai mult de o duzină de modele de vehicule pentru piața japoneză fiind afectate.
O anchetă internă în privința felului cum sunt testate vehiculele a scos la iveală și alte probleme, cum ar fi calibrarea eronată a echipamentelor de testare. În total, testarea necorespunzătoare și rescrierea datelor, au afectat peste 1.000 de automobile.
Nissan a declarat că a găsit problemele în timpul controalelor de conformitate lansate la fabricile sale după descoperirea inspecțiilor defectuoase ale vehiculelor de anul trecut. În afară de un model aflat încă în curs de investigare, Nissan a spus că toate vehiculele afectate au respectat standardele auto japoneze, modificările datelor fiind făcute de către angajați pentru a satisface standardele interne mai stricte ale companiei.
„Este în curs de desfășurare o investigație completă și cuprinzătoare a faptelor… inclusiv cauzele și contextul abaterilor”, au declarat, oficialii Nissan.
Ministerul Transporturilor din Japonia a ordonat Nissan să investigheze pe deplin problema și, în decurs de o lună, să vină cu un plan de măsuri pentru a preveni apariția unor noi astfel de falsificări.
La sfârșitul anului trecut, Nissan a declarat că muncitori neautorizați din unele fabrici din Japonia au efectuat anumite părți din inspecțiile finale (spre exemplu confirmarea faptului că frânele și luminile funcționează) și că documentelor de inspecție li s-au aplicat apoi în fals sigiliile inspectorilor autorizați, care reprezintă echivalentul semnăturii în Japonia.
Nissan a chemat înapoi in service mai mult de un milion de mașini în Japonia pentru o reverificare în acest caz.
Pe parcursul anului trecut, o serie de companii japoneze au recunoscut că au falsificat inspecțiile de calitate, dăunând astfel reputației globale a Japoniei pentru producerea de autoturisme de înaltă calitate.
Comments are closed.