Theresa May: “Pregătiți-vă pentru ce este mai rău!”

Prim-ministrul britanic, Theresa May, a declarat că pregătirile pentru un „Brexit fără acord” vor fi intensificate și că Parlamentul britanic ar trebui să se pregătească pentru o serie de urmări negative.

Comentariile premierului vin la scurt timp după demisia intempestive de luni a unui membru-cheie al cabinetului May, ministrul de externe Boris Johnson. În plus, David Davis, ministrul direct însărcinat cu negocierea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, a demisionase cu o oră înainte.

Adversarii politici ai Theresei May au profitat de aceste demisii pentru a critica fervent felul cum a gestionat negocierile privind Brexit-ul și pentru a scoate în evidență că guvernul său nu este potrivit pentru a duce la bun sfârșit într-un mod avantajos fenomenul complex al separării a două dintre cele mai importante economii ale lumii.

Lira sterlină, care se afla înainte de anunțurile menționate pe o traiectorie de creștere în raport cu dolarul, la 1,3360, s-a depreciat în partea a doua a sesiunii de tranzacționare cu 1,1% la 1,3214.

Graficul GBPUSD din 9 iulie 2018, sursa: tradingeconomics.com 

Într-o postare pe Twitter, președintele Consiliului Europei, Donald Tusk, a declarat că, în timp ce politicieni precum Johnson și Davis vin și pleacă, „problemele pe care le-au creat pentru oameni rămân”.

„Nu pot decât să regret că ideea de Brexit nu a plecat împreună cu Davis și Johnson, dar … cine știe”, a scris el.

Mesajul lui Donald Tusk, sursa: Twitter 

Tusk a adus argumente în favoarea unui acord, spunând că un eșec în această privință ar avea impact asupra tuturor europenilor. Însă, el a susținut că cele mai grave consecințe ale lipsei unui acord vor fi suportate de britanici.

Atât Theresa May cât și liderii Uniunii Europene au fost reticenți în a face referiri la posibilitatea ca UE și Marea Britanie să nu reușească să ajungă la un acord privind Brexit-ul. Lipsa unei înțelegeri ar putea periclita bugetul Uniunii, precum și drepturile cetățenilor din Marea Britanie si UE de călătorie și de stabilire în vederea unui loc de muncă.

Vineri, May a obținut o victorie asupra celor mai agresivi eurosceptici din cabinetul său. Guvernul a semnat un plan pentru așa-numitul soft Brexit, care ar păstra multe legături comerciale și de reglementare între UE și Regatul Unit, inclusiv crearea unei „zone de liber schimb” post-Brexit între cele două entități.

Articolul precedentMastercard lansează carduri cu scanere de amprente digitale
Articolul următorNissan recunoaște că a falsificat datele de testare a emisiilor

Comments are closed.