Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) este îngrijorată de perspectiva dată sectorului de mențiunile din Strategia Energetică, ce ignoră tendințele tehnice și climatice actuale, și vizează limitarea extinderii capacităților de producție de energie regenerabilă.
Acest fapt este în detrimentul consumatorilor, se arată într-un comunicat avertizează RWE.
”Documentul Strategiei Energetice prevede o capacitate adițională de energie eoliană de aproximativ 1.200 MW până în 2030, un obiectiv prea puțin ambițios față de beneficiile pe care această tehnologie le aduce consumatorilor, se spune în comunicat.”
Un studiu RWEA realizat cu sprijinul Deloitte, ale cărui date au fost trimise Ministerului Energiei în documentul de poziție la Strategia Energetică, arată oportunitatea tehnică și economică pentru capacități adiționale din surse eoliene de cel puțin 3.000 MW în orizontul de timp al Strategiei, ce vor crea o valoare adăugată de peste 5 miliarde de Euro în perioada 2021 – 2030, în timp ce impactul investițiilor legate de dezvoltarea surselor regenerabile de energie va atinge 350 miliarde de Euro în perioada analizată.
Pentru operatorii din sectorul de producție de energie eoliană pare de neînțeles de ce nu se dorește alinierea la tendințele din sectorul energetic care vizează exact dezvoltarea sectoarelor mai puțin costisitoare pentru consumatori și pentru mediu. ”Când vorbim de strategie, vorbim despre cum vrem să arate România din punct de vedere economic peste 10 ani, și este absolut obligatoriu să ne exploatam resursele care au cele mai mici costuri și să beneficiem de sinergiile unui sistem energetic integrat in piața europeană, strategie susținută financiar de Uniunea Europeană” se arată în comunicat.
Referitor le energia regenerabilă în strategie este specificat că: “Marea majoritate a parcurilor fotovoltaice sau eoliene din România au fost realizate şi puse în funcţiune în perioada 2010-2016. Pentru că durata de via a principalelor echipamente din aceste centrale electrice este de 20-30 ani, începând cu anul 2030 o parte dintre acestea vor fi supuse înlocuirii. Din acest motiv, între 2025 şi 2030 va fi necesară promovarea unor politici energetice care să permită operatorilor care deţin şi exploatează aceste centrale să facă înlocuirile necesare. După anul 2025 se va stabili, printr-un complex de politici cuprinzând bonificaţii de natură fiscală în cadrul schemelor de sprijin de care operatorii beneficiază, cu obligaţia ca aceştia să provizioneze resursele financiare necesare pentru a pregăti centralele pentru un nou ciclu de viaţă”.
Energia eoliană a devenit cea mai ieftină formă de generare a energiei, cu un cost mediu de instalare în România de aproximativ 1080 Euro/kW și un cost egalizat al energiei (LCOE) de aproximativ 52 Euro/MWh pe perioada de analiza a Strategiei.
Faţă de totalul capacităţilor instalate în anul 2018 pentru producţia de energie electrică, la nivelul anului 2030 se va înregistra o creştere a capacităţilor eoliene până la o putere de 4.300 MW şi a celor fotovoltaice de până la 3.100 MW”, se spune in Strategie În prezent, în eoliene există o capacitate instalată de 3.100 MW. Adițional din fotovoltaice se mai mai pot produce 1.350 MW.
Impactul investiţiilor legate de dezvoltarea surselor regenerabile de energie va atinge 350 miliarde de Euro în perioada analizată, se arată în comunicat.
Realizarea obiectivelor depinde de corelarea acestora cu valoarea cheltuielilor de investiții. Succesul implementării viziunii și obiectivelor Strategiei Energetice a României este pusă de către ministerul de resort în legătură directă și cu investiția în calitatea învățământului și formării în domeniul energiei.
Totalul investițiilor în sectorul energiei electrice pentru perioada 2018-2030 este anticipat a să depășească 14 miliarde de euro. Sunt considerate investiţii strategice de interes naţional finalizarea Grupurilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, realizarea Hidrocentralei cu Acumulare prin Pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti și a grupului de 600 MW de la Rovinari. Strategia vine cu câteva investiţii noi: o hidrocentrală pe Dunăre, Turnu-Măgurele – Nicopole, cu o capacitate instalată de 500 MW, un grup nou de 400 MW la Turceni, unul de 200 MW la Craiova şi unul de 400 MW la Mintia.
Comments are closed.