Patronii români nu vor mai avea obligația de a plăti lucrătorii străini cel puţin la nivelul salariului mediu brut pe ţară, potrivit unei noi legi adoptate în Parlament. Plata obligatorie a salariaților extracomunitari a fost redusă la salariul minim.

Astfel, un lucrător extracomunitar va putea fi plătit cu 1.162 de lei, net, în loc de cel puțin 2.500 de lei net, cât este aproximativ salariul mediu net în România. Pe domenii, în România, la ora actuală cele mai mici salarii sunt în hoteluri şi restaurante – în jur de 1.400 lei net, în medie.

„Străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă în calitate de lucrător «au pair» li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu timp parţial, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că durata timpului de muncă nu depăşeşte 25 de ore pe săptămână, iar cuantumul salariului este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, calculat la fracţia de timp lucrată. (…) Străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin două ori câştigul salarial mediu brut. (…) Prevederile alin. (1) referitoare la nivelul salariului înscris în contractul de muncă nu se aplică în cazul străinilor angajaţi în sistemul bugetar al căror salariu este stabilit potrivit legislaţiei privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu excepţia lucrătorilor înalt calificaţi”, notează textul noii legi.

În această vară, și patronii de restaurante și hoteluri din România au cerut statului să modifice legislația pentru a permite angajarea mai multor străini din afara Uniunii Europene, pe salarii mai mici decât în prezent.

„Vi se pare normal un spălător de vase care vine din Etiopia sau din orice altă țară să aibă un salariu de 500 de euro minimum și un român lângă el cu același post să aibă 350 de euro pe lună? Asta e o mare problemă”, spunea Mohammad Murad, proprietar al lanțului de hoteluri Phoenicia și președinte al Federației Patronatelor din Turism, în luna iunie.

De săptămâna viitoare, firmele vor putea să aducă muncitori din țări cu venituri mai reduse, din Africa sau Asia, angajați care să fie plătiți cu salarii mai mici decât așteptările lucrătorilor români. Măsura ar ajuta probabil firmele, care ar avea și o pârghie în plus în negocierile cu angajații români, de tipul „dacă nu mai vrei să lucrezi pe salariu sub mediul pe economie, aducem muncitori state mai puțin dezvoltate, care nu au atâtea pretenții”.

Articolul precedentMinisterul Energiei pune bețe în elicea energiei eoliene, privând consumatorul de cel mai ieftin curent electric
Articolul următorBRD, profit de 1,14 miliarde lei, la 9 luni

Comments are closed.