MF vs BNR: Teodorovici nu acceptă o plafonare a creditării indiferent sub ce formă

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marți, că nu este în favoarea unei plafonări foarte mari a accesului la creditare, prin scăderea pragului de îndatorare pentru persoanele fizice.

„Nu sunt în favoarea unei plafonări, şi încă foarte joase, pe această creditare. Este o primă propunere în cadrul Comitetului de la BNR. La Ministerul de Finanţe analizăm care sunt argumentele pro şi contra şi după aceea la nivelul Guvernului vom avea o poziţie oficială în Comitetul de Supraveghere Macroprudenţială”, a precizat Teodorovici la TVR2.

El a răspuns astfel unei întrebări care viza posibilitatea luării în calcul a unui prag maxim de îndatorare pentru consumator de 50% din venituri, variantă care a fost luată în discuţie la întâlnirea pe care a avut-o la Banca Naţională cu Comitetul pentru Supraveghere Macroprudenţială.

În privința formularului de direcționare a 2% către ONG-uri, Teodorovici a spus că soluția este la Ministerul de Finanțe. Azi va fi dat clar un document oficial care va spune că cei care sunt azi, pentru că mecanismul este în tranziție, acea decizie de direcționare a doi la sută se poate face astăzi individual sau centralizat pe baza unui borderou, pentru a nu mai fi acum un blocaj. În noul formular unic, va fi o chestiune foarte simplă, pentru că se depune pentru fiecare contribuabil, face o bifă și se transferă către ONG-ul respectiv.

Articolul precedentBrexitul a primit acceptul regal. În absența legilor UE, românii din Anglia sunt descoperiți
Articolul următorAstăzi se declanșează alarma pentru testarea sistemului RO-ALERT

Comments are closed.