Anul trecut, valoarea producției agricole a crescut cu 12,5% comparativ cu 2016. Creșterea este modestă, dacă ținem cont că la nouă culturi agricole s-au înregistrat producții record istoric.
Creșterea provine din avansul cu 19,5% al producției vegetale, restul fiind pe minus într-un an cu codiții meteo de excepție. Producția animală a scăzut cu 0,4%, iar serviciile din domeniu cu 1%.
În anul 2017, structura valorii producţiei nu a prezentat modificări semnificative în comparaţie cu anul precedent. Ponderea producţiei vegetale a fost de 67,8%, ponderea producţiei animale de 31,0%, iar serviciile agricole au avut o pondere de 1,2%.
Per total, valoarea producției de anul trecut a fost de 78,5 miliarde lei, din care culturile de vegetale au însumat 53,2 miliarde iar zootehnia mai puțin de jumătate: 24,3 miliarde lei.
Structura valorii producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, nu a prezentat modificări semnificative în anul 2017 comparativ cu anul precedent. Ponderea valorii culturilor de plante uleioase şi alte grupe de produse a crescut cu 1,3 puncte procentuale, respectiv cu 1,7 puncte procentuale. Ponderea valorii culturilor de plante de nutreţ şi de legume (inclusiv pepeni) a scăzut cu 1,4 puncte procentuale, respectiv cu 1,0 puncte procentuale.
Structura valorii producţiei animale la principalele specii şi grupe de produse prezintă următoarele diferenţe faţă de anul precedent. La porcine ponderea a crescut cu 2,1 puncte procentuale. La produsele obţinute din prelucrarea laptelui în ferma zootehnică şi la păsări ponderea a scăzut cu 3,0 puncte procentuale, respectiv 0,4 puncte procentuale.
Comments are closed.