Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a scăzut joi de la 1,85% la 1,80%, cel mai redus nivel după cel de 1,78%, atins pe 11 octombrie 2017, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR) și preluate de news.ro

Indicele ROBOR la 6 luni a coborât la rândul său de la 1,99% la 1,96%, cel mai redus nivel după 12 octombrie 2017, când a fost de 1,94%.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a menţinut joi, 12 noiembrie, rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,5% pe an, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an.

Consiliul de administraţie al băncii centrale a decis reducerea ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 5% de la 6%, începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie -23 decembrie 2020 şi menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

BNR a publicat, în mai 2019, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care înlocuieşte ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentCongresul Statelor Unite a ratificat victoria în alegeri a lui Joe Biden
Articolul următorPremierul Florin Cîțu, despre revenirea economiei în V: ”Vom avea o economie puternică și mai eficientă de care să beneficieze TOȚI românii!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau