Producția de gaze din perimetrele offshore din Marea Neagra, unde au fost identificate resurse exploatabile, este dimensionată la 115 miliarde metri cubi (mc).
Aproximativ 115 miliarde metri cub de și un preț de valorificare al producției de 130 lei/MWh, ce ar reprezenta venituri totale de 38, 7 miliarde dolari, la 350 dolari/mia de mc. Această cifră a fost oferită azi de Ministerul Finanțelor, care a răspuns solicitării comisiei parlamentare care dorește să aducă modificări la Legea Offshore.
Conform calculelor Ministerului Finanțelor volumul costurilor totale se situează la 7,1 miliarde dolari. Au fost prezentate mai multe scenarii în funcție de diferite grade de impozitare. O variantă cu redevențe 5 mld și impozit pe profit 4,5 miliarde dolari. În condițiile deducerii în proporție de 30% este estimat un impozit din venituri suplimentare de 3,4 miliarde dolari. Sumele totale datorate bugetului 13,8 miliarde dolari, iar investitori lor le rămân 18 miliarde dolari. Procentual asta reprezintă o repartizare 43-44% pentru stat ,restul pentru investitori).
Acordul de concesiune pe Neptun este din 2000. În momentul de fata există un program de 1,5 miliarde dolari în faza de explorare pentru acestă concesiune operată de OMW si Exxon. Urmează faza de dezvoltare, investițiile fiind estimate la 4-4,5 miliarde dolari. Zăcământul este estimat la 42-82 miliarde mc gaze (14,7 miliarde dolari). Perimetrul Trident operat de Lukoil si Romgaz este are aproximativ 30 miliarde mc (aproximativ 10,5 miliarde dolari) . În perimetrului Midia-Pelican explorat de Black Sea Oil &, dimensiunea zăcământului este estimată la de 10 miliarde mc (aproximativ 3,5 miliarde dolari) și o valoare a investiției de circa 300 ml dolari.
Acordurile petroliere sunt semnate pe 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de 15 ani.
Comments are closed.