Regulile mai stricte impuse de BNR au şters doar 38% din profitabilitatea IFN-urilor, dar acestea au închis primul semestru din 2018 cu un câştig de 241 de milioane de lei.

 

Profitabilitatea instituţiilor financiare non-bancare (IFN-uri) din piaţa locală s-a redus cu circa 38% în prima jumătate a acestui an, până la aproape 241 milioane de lei, semn că noile reguli privind capitalul ale BNR pun presiune pe cre­ditorii pe termen scurt, potrivit infor­maţiilor pu­blicate de BNR în cel mai recent Ra­port asupra Stabi­li­tă­ţii Financiare.

Ero­darea pro­fita­bilităţii s-a ac­centuat în acest an, în con­di­ţi­ile în care anul trecut scă­derea se si­tuase la circa 11%.

În 2017 IFN-urile au înregistrat un pro­fit agre­gat de 664,4 mi­lioane de lei, potriviz ZF.ro. Cea mai mare parte a profi­tului a fost concentrată la nivelul IFN-urilor din Re­gis­trul special, adică cele mai mari IFN-uri după valoarea porto­foliului de finanţări.

IFN-uri din Registrul special au raportat în prima jumătate din 2018 un profit de 226 mi­lioane de lei, adică 94% din totalul câştigului la ni­ve­lul pieţei. Profitul acestor IFN-uri s-a diminuat cu 24% faţă de primul semestru din 2017.

Articolul precedentFranța riscă un haos bugetar din cauza măsurilor populiste ale lui Macron
Articolul următorJaponezii de la Hitachi fac o achiziţie de 11 miliarde dolari