Regulile mai stricte impuse de BNR au şters doar 38% din profitabilitatea IFN-urilor, dar acestea au închis primul semestru din 2018 cu un câştig de 241 de milioane de lei.
Profitabilitatea instituţiilor financiare non-bancare (IFN-uri) din piaţa locală s-a redus cu circa 38% în prima jumătate a acestui an, până la aproape 241 milioane de lei, semn că noile reguli privind capitalul ale BNR pun presiune pe creditorii pe termen scurt, potrivit informaţiilor publicate de BNR în cel mai recent Raport asupra Stabilităţii Financiare.
Erodarea profitabilităţii s-a accentuat în acest an, în condiţiile în care anul trecut scăderea se situase la circa 11%.
În 2017 IFN-urile au înregistrat un profit agregat de 664,4 milioane de lei, potriviz ZF.ro. Cea mai mare parte a profitului a fost concentrată la nivelul IFN-urilor din Registrul special, adică cele mai mari IFN-uri după valoarea portofoliului de finanţări.
IFN-uri din Registrul special au raportat în prima jumătate din 2018 un profit de 226 milioane de lei, adică 94% din totalul câştigului la nivelul pieţei. Profitul acestor IFN-uri s-a diminuat cu 24% faţă de primul semestru din 2017.