Franța riscă să depășească semnificativ pragul de deficit bugetar fixat la 3% din PIB de Uniunea Europeană, din cauza măsurilor populiste anunțate de președintele Emmanuel Macron. Anunțul a venit din partea unuia dintre apropiații săi, preşedintele Adunării naţionale (camera inferioară a legislativului), Richard Ferrand, într-un interviu acordat presei franceze și preluat de Reuters.

Potrivit declarației lui Ferrard, deficitul ar putea ajunge în 2019 la 3,4% din PIB, in condițiile în care ținta fixată de guvernului de la Paris era de 2,8%.

„Ne-am asumat responsabilitatea de a avea un deficit mai mare decât am estimat, probabil la 3,4% din PIB. Dar va fi un vârf ciclic, nu o traiectorie structurală”, a afirmat Ferrand.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei din Franţa a refuzat să comenteze declaraţia.

Creşterea deficitului vine după ce preşedintele francez a anunţat luni seara o serie de măsuri populiste menite să calmeze protestul „vestelor galbene”. Macron a promis o creştere a salariului minim cu 100 de euro din 2019, fără ca angajatorii să aibă obligații fiscale suplimentare, neimpozitarea orelor suplimentare din 2018 şi anularea majorării taxelor pentru pensionarii care câştigă sub 2.000 de euro pe lună. De asemena, angajatorilor care pot acorda o primă de sfârşit de an li s-a promis neimpozitarea.

Efectul combinat al acestor măsuri a fost estimat de analişti la zece miliarde de euro.

 

Articolul precedentCostul „prosperităţii” salariale, sărbătorile de iarnă vor fi ma scumpe
Articolul următorCe profituri au IFN-urile care acordă credite pe termen scurt