Gigantul japonez Hitachi a ajuns la un acord pentru achiziţia diviziei de rețele electrice ABB, o afacere totală de 11 miliarde de dolari, care are ca scop transformarea conglomeratului japonez într-un furnizor mondial de echipamente pentru rețelele electrice.

 

Afacerea dintre Hitachi şi ABB este cea mai recentă tranzacție majoră făcută de o companie japoneză în afara graniţelor, motivul principal fiind costurile mici de finanțare. Potrivit Bloomberg, Takeda Pharmaceutical Co. este pe cale să finalizeze preluarea companiei Shire, pentru 62 miliarde de dolari.

În octombrie, Calsonic Kansei a fost de acord să achiziționeze producătorul de piese auto Magneti Marelli de la Fiat Chrysler Automobiles într-un acord de 6,2 miliarde euro (7 miliarde de dolari). Luna trecută, Daikin Industries a fost de acord să achiziţioneze producătorul austriac comercial AHT Cooling Systems într-o tranzacţie de aproximativ 1 miliard de dolari.
În cea mai recentă mutare japoneză, Hitachi va achiziționa aproximativ 80,1% din afacere, în timp ce ABB va deține restul. ABB va returna venituri de aproximativ 7,6 miliarde de dolari printr-o răscumpărare a acțiunilor sau alte măsuri specifice.
Vânzarea afacerii – care produce transformatoare de putere, sisteme de transmisie a energiei electrice pe distanțe lungi și unități de stocare a energiei – ar reduce veniturile ABB cu aproximativ un sfert și va lăsa gigantul elvețian de inginerie mai concentrat pe robotică și automatizare.
Pentru Hitachi, mișcarea face parte din eforturile directorului executiv Toshiaki Higashihara de a restructura compania şi de a o impune ca jucător-cheie în domeniul liniilor de reţea.
Articolul precedentCe profituri au IFN-urile care acordă credite pe termen scurt
Articolul următorCine îl înlocuieşte pe Carlos Ghosn la şefia Nissan