Industria turismului are în prezent o mare problemă cu asigurarea forței de muncă, iar ministrul de resort anunță măsuri.
Înca dinainte de începerea sezonului estival, asociațiile patronale din domeniu reclamau că nu antreprenorii nu dispun de suficient personal – bucătari, ospătari, cameriste etc.
În acest timp, mulți lucrători români muncesc în Occident, iar guvernanții vor să aducă în locul lor oameni din țări mai puâin dezvoltate decât România, care câștigă mai puțini bani la ei acasă.
„Noi avem problema aceasta acum. Nu avem nici garanţia că cei pregătiţi de noi nu vor pleca în alte ţări unde sunt plătiţi mai bine, pentru că de aici vine problema noastră”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif, într-un interviu pentru Agerpres.
„Oamenii au plecat la salarii mai mari. Industria noastră nu poate să concureze la ora actuală cu cea din Germania. Automat oamenii merg unde sunt plătiţi mai bine. Este important să dăm drumul şi la forţa de muncă din afara ţării. Chiar industria a cerut-o şi pe bună dreptate”, a mai spus Trif.
Dar se pare că nici importul forței de muncă nu este încă o soluție agreată, pe motivă că salariile din România sunt prea mari.
„Acum putem aduce oameni din afară, dar sunt plătiţi cu salariul mediu, şi multă lume nu îşi permite. Cei din industrie cer modificarea legislaţiei să poată să aducă oameni care să muncească şi la salariul minim. Şi sunt destui doritori din ţări mai puţin dezvoltate care ar veni să facă lucrul acesta”, a arătat ministrul.
El nu a precizat numele țărilor din care ar urma să vină noii angajați, dar e posibil să fie vorba de state precum Vietnam sau Filipine. În mediul de business se vehiculează ideea aducerii de vietnamezi, iar „bonele filipineze” deja fac parte din peisajul pieței muncii, ele lucrând pentru unii români cu venituri ridicate.
„Putem lua exemplul altor ţări care deja fac asta, le dau un salariu minim pe economie care este însă destul de atractiv pentru ei. Probabil o să facem şi noi asta. Există deja o dezbatere la nivel Guvernului, la nivelul partidului de guvernământ pentru că trebuie să facem asta, însă trebuie să avem grija şi la cetăţenii români”, a menționat Bogdan Trif.
„Nu poţi da drumul la un robinet să îţi vină foarte mulţi oameni din afară care să îţi afecteze populaţia autohtonă. Prima noastră grija este legată de protecţia românilor, dar în viitorul apropiat o să rezolvăm şi problema aceasta a forţei de muncă”, a completat ministrul Turismului.
Comments are closed.