Agenția Spațială Americană, NASA, a anunțat că a reușit să construiască un „scut termic de generație nouă” care va permite unei sonde spațiale „să atingă soarele” – sau cel puțin să se apropie la mai puțin de șase milioane de kilometri de astru, ceea ce pentru oamenii de știință este o realizare „revoluționară” în tehnologia spațială.

Anunțul a fost făcut prin intermediul site-ului oficial NASA.gov, lansarea sondei Parker Solar Probe fiind programată pentru data de 4 august: „Lansarea lui Parker Solar Probe, misiunea care se va apropia de Soare mai mult decât orice alt obiect produs de om a facut-o vreodată, este în grafic, după ce în 27 iunie 2018, scutul termic – numit Sistemul de Protecție Termică sau TPS – a fost instalat pe nava spațială „.

Scutul termic, cu un diametru de 2,5 metri, este proiectat să reziste la o temperatură de 1.400 C, în timp ce temperatura instrumentelor de observație nu va depăși 30 C, permițând sondei „să colecteze date unice” despre gigantica minge de foc și sursa vitală de energie din centrul sistemului nostru solar, lucru imposibil de realizat fără protecție termică, în timp ce „orbita navei spațiale se va apropia la mai puțin de șase milioane de kilometri față de suprafața arzătoare a Soarelui”, potrivit NASA.

Pentru comparație, orbita cea mai apropiată de Soare este cea a planetei Mercur, care în punctul de minim se apropie la aproximativ 46 milioane de kilometri, ceea ce face ca temperatura la suprafața planetei să urce la 430 C. Distanța media dintre Pământ și Soare este de aproximati 154,5 milioane de kilometri. Oamenii de știință estimează că în centrul Soarelui, temperatura poate atinge 15 milioane de grade C.

Scutul termic va permite sondei să ajungă la mai bine de șapte ori mai aproape decât oricare alta nava spațială ce a intrat în atmosfera exterioară a soarelui, denumită coroana, după cum explică NASA. „Parker Solar Probe va folosi o combinație de măsurători in situ și imagistică pentru a revoluționa înțelegerea coroanei și pentru a ne extinde cunoștințele despre originea și evoluția vântului solar „.

Mai mult, NASA a apus că misiunea are și scopul de a „urmări modul în care energia și căldura se deplasează prin corona solară și de a studia ce face să accelereaze atât vântul solar cât și particulele energetice solare”.

Scutul termic este compus din două panouri din material campozit carbon-carbon care au între ele o spumă foarte ușoară de carbon cu grosimea de aproximativ 10 cm. Fața scutului expusă la Soare este acoperită cu o vopsea albă, specială, care să reflete cât se poate mai mult din radiația termică.

Parker Solar Probe este de dimensiunea unui autoturism, dar mult mai ușoară, și cu scutul termic atașat.

Scutul termic cântărește mai puțin de 100 kg, iar miezul de spumă conține 97% aer. Deoarece sonda spațială se va deplasa spre Soare cu o viteză imensă – 700.000 km pe oră în punctul cel mai apropiat de astru, suficient pentru a acoperi distanța București-Brașov în aproape o secundă – scutul împreună cu nava spațială trebuie să fie foarte ușoare pentru a se putea încadra pe orbita dorită.

Cu toate că va călătorii prin spațiu cu viteze amețitoare, călătoria până la Soare va dura șase ani, apropierea maximă urmând a avea loc în anul 2024.

Anterior, agenția spusese că sonda va „atinge Soarele” când va trece prin atmosfera rarefiată a acestuia, dezvăluind mult mai mult decât până acum despre misterioasele procese interioare, au spus cercetătorii.

 

Articolul precedentMF a plasat doar 20% din titlurile de stat către populație, dar ”vinde” știrea ca pe un succes
Articolul următorGuvernul amenință că după bonele aleșilor va importa și ospătari filipinezi

Comments are closed.