Seceta de la Bursa de Valori București: Dezinteres sau prudență

Valoarea tranzacțiilor pe piața locală de capital a scăzut drastic în săptămâna precedentă atingându-se astfel, vineri, a doua cea mai mică valoare din acest an.

Cu excepția sesiunilor din 3 și 4 iulie, când s-au realizat valori de tranzacționare cât de cât mai apropiate de media anului (31, respectiv 32 de milioane de lei vs. aproximativ 50 de milioane), restul sesiunilor au avut un aport extrem de slab la acest capitol, culminând cu cea de vineri, 6 iulie, când s-au realizat doar 10,3 milioane de lei, adică 2,2 milioane de euro.

Din punctul de vedere al dinamicii prețurilor, constatăm că indicele BET a avut o traiectorie puternic descendentă, fără încercări serioase de a recuceri pragul de la 8.000 de puncte. Cu alte cuvinte, putem spune că, din punct de vedere tehnic, dat fiind faptul că indicele a „spart” pragul suport din zona de 8.000 de puncte și că, față de începutul anului, acesta se află pe plus cu doar 1%, lucrurile nu sunt tocmai plăcute pentru investitori.

Graficul zilnic al indicelui BET, sursa: tradingeconomics.com 

Dezinteres sau prudență? Pesemne că ambele

Este clar că avem de-a face cu o situație în care participanții la piață fie o tratează cu dezinteres, fie cu prudență. Dezinteresul ar putea fi cauzat de începutul sezonului de concedii dar și de faptul că, din punctul de vedere al datelor de referință pentru dividende, lucrurile sunt deja reglate pentru acest an. Am putea vedea un reviriment la începutul toamnei, dacă se va repeta figura din 2017 cu dividendele speciale în cazul anumitor companii.

Prudența ar putea fi cauzată de eterna poveste nerezolvată a Pilonului II de pensii, dar și a tensiunilor politice prezente din ce în ce mai mult pe agenda zilei. Pe de altă parte, reconfirmarea din partea INS a unei dinamici „extrem de statice” a PIB-ului aferent T1, precum și a apariției unor multiple semne de întrebare în ceea ce privește execuția bugetară, pot avea darul de a pune pe gânduri o mare parte din investitori.

În plus, de ce ar intra investitorii la cumpărare când, aproape zilnic, decidenții se iau la trântă cu democrația, cu statul de drept și amenință Președintele cu suspendarea? Pesemne că episodul din vara anului 2012 nu a reușit încă să iasă din memoria colectivă și își face simțite efectele și acum.

Nici pentru Alro săptămâna nu a fost una dintre cele mai fericite, daca este să ținem cont de faptul că retail-ul a subscris doar în proporție de aproximativ 10% deși a avut parte de un discount promis destul de consistent, de 7%.

Acțiunile Alro au închis sesiunea de vineri, 6 iulie, la 3,94 lei pe acțiune, în scădere cu peste 2,2%.

Articolul precedentGuvernul amenință că după bonele aleșilor va importa și ospătari filipinezi
Articolul următorINS: Un lucrător din turism câștigă cu 1200 lei mai mai puțin decât salariul mediu net

Comments are closed.