Deși potrivit autorităților plătim mai puțin la gaze, pe piața liberă prețul a crescut foarte mult! Efectul majorării se va vedea în buzunarele populaţiei.
În luna mai, preţul gazelor din producţie internă, pe Bursa Română de Mărfuri, a avut o medie de peste 100 de lei pe mega wat pe oră, ceea ce reprezintă un record pentru gazele româneşti.
Prin OUG 114, dată la finalul anului trecut, tariful furnizat consumatorilor casnici este plafonat, însă, urcă treptat prețul pentru livrarea în industrie.
Mai departe vor fi efecte în lanț în întreaga economie, până la scumpirea oricărui produs sau serviciu.
Pe termen lung, specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că România ar putea pierde independența energetică.
Ce spune Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments: „Clar nu e profitabil pentru producătorii locali să producă și să vândă gaz la un preț plafonat. Clar distorsiunile introduse de OUG 114 nu sunt în interesul țării sau al consumatorilor industriali sau casnici. Distorsiunile introduse prin OUG 114 au avut deja un impact major. Ce înseamnă asta pe termen lung? Că țara nu se va mai putea autosusține în ceea ce privește gazul și se va baza pe importurile de gaze din alte state din regiune. Ceea ce ne pune la mila …. Căror țări? Rusia!”