Guvernul a aprobat joi un proiect de lege ce conţine măsuri pentru protecţia consumatorilor care folosesc servicii de plată, indiferent dacă acestea sunt electronice, prin telefon, internet sau ordine de plată, informează Ministerul Economiei.
Documentul instituie obligativitatea ca orice entitate care încasează plăţi pe teritoriul României, dar are sediu real în alt stat UE să desemneze un punct unic de contact în România, pentru a asigura comunicarea şi raportarea adecvată a informaţiilor privind conformarea cu prevederile actului normativ.
Astfel, la solicitarea BNR, sucursalele şi agenţii economici al căror sediu real este situat în alt stat membru, transmit, în scopuri statistice şi de informare, precum şi pentru asigurarea supravegherii respectării prezentei legi, rapoarte referitoare la activitatea desfăşurată pe teritoriul României.
De asemenea, sunt prevăzute drepturi sporite ale consumatorilor pentru realizarea de transferuri şi remiteri de bani în afara Europei sau plăţi în monede ale ţărilor terţe.
„Se extinde categoria instituţiilor de plată cu noi tipuri de jucători, prin prevederi care permit accesul la contul bancar al unor entităţi externe, ce pot oferi clienţilor informaţii privind conturile şi servicii de iniţiere a plăţilor. Aceşti furnizori vor trebui să respecte aceleaşi standarde în materie de reglementare şi supraveghere ca toate celelalte instituţii de plată”, precizează comunicatul ME.
Instituţiile de credit şi toţi furnizorii de servicii de plată sunt obligaţi să sporească nivelul de securitate a tranzacţiilor on-line, prin protocoale mai stricte de autentificare.
Actul normativ transpune în legislaţia românească Directiva (UE) 2015/2366 a Parlamentului European şi a Consiliului din 25 noiembrie 2015 privind serviciile de plată în cadrul pieţei interne, fiind iniţiat de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin Ministerul Economiei.