Poluarea aerului îl costă pe un locuitor al unui oraş european aproximativ 1.250 de euro pe an în timp ce pentru un bucureştean costul este de peste 3.000 de euro, arată un raport al Alianţei Europene pentru Sănătate Publică (EPHA), care cuantifică valoarea monetară a deceselor premature, a îngrijirilor medicale şi a zilelor de muncă pierdute în 432 de oraşe europene. În plus, românii pierd opt luni din viață din cauza poluării, mai mult cu două luni decât media din Uniunea Europeană.

În topul oraşelor europene cu cele mai mari costuri provocate de poluare aerului, autorii studiului au pus pe primul loc Londra, cu costuri totale în valoare de 11,380 miliarde de euro, urmat de Bucureşti cu 6,345 miliarde de euro şi Berlin cu 5,237 miliarde de euro, potrivit AFP, potrivit realitatea.net

„Trebuie menţionat că există o diferenţă semnificativă în rândul oraşelor: în Bucureşti costurile totale se ridică la peste 3.000 de euro pe an, în timp ce în Santa Cruz de Tenerife din Spania costurile sunt mai mici de 400 de euro pe an. În multe oraşe din Bulgaria, România şi Polonia costurile sociale asociate cu sănătatea sunt cuprinse între 8 şi 10% din venituri”, mai susţin autorii raportului.

În medie, poluarea aerului de pe urma combustibililor fosili în 2018 l-a costat pe un locuitor al unui oraş european 1.250 de euro, adică echivalentul a 3,9% din venitul său anual.

Poluarea aerului în oraşe este cauzată de factori multipli: transportul, încălzirea locuinţelor sau activităţile industriale şi agricole. Deşi este dificil să se evalueze cu exactitate ponderea fiecărui factor, raportul a analizat cu precădere influenţa transportului şi a estimat că o creştere cu 1% a numărului de maşini dintr-un oraş creşte costurile sociale cu aproape 0.5%.

În Top 3 orașe din România care cheltuie cel mai mult din cauza poluării, prezentat în raport, Bucureștiul este pe primul loc, cu 6,34 de miliarde de euro, urmat la mare distanță de Timișoara, cu peste 542 de milioane de euro și Brașov, cu aproape 496 de milioane de euro.

România se află în infringement pentru poluarea aerului și neînchiderea gropilor ilegale de gunoi

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Articolul precedentPandemia a afectat grav economia Republicii Moldova
Articolul următorPatronii magazinelor de la mall AMENINȚĂ cu proteste

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau