Marii investitori ai Facebook, inclusiv fondurile publice de pensii și oficiali de stat, fac presiuni în sensul demiterii lui Mark Zuckerberg din funcția de președinte al consiliului de administrație al societății.
Propunerea este în mare măsură simbolică, deoarece Zuckerberg deține controlul absolut al consiliului. Dar vine într-o perioadă dificilă pentru Facebook, deoarece breșele de securitate dezvăluite securitate afectează compania și sporesc întrebările legate de supravegherea corporativă.
„Avem nevoie de un consiliu de administrație al Facebook care să ia în calcul un angajament serios în a aborda riscurile reale ce țin de reputație, reglementare și cele în ceea ce privește riscurile asociate democrației noastre, aspecte care afectează compania, deținătorii de acțiuni și, în cele din urmă, pensiile greu câștigate de mii de muncitori din New York”, a declarat Scott Stringer, inspectorul general și auditorul general al orașului New York pentru CNBC.
Stringer s-a alăturat unei inițiative anterioare venită din partea Trillium Asset Management, cerându-i lui Zuckerberg să renunțe la funcție.
„Un președinte independent al consiliului de administrație este esențial pentru a scoate Facebook din această situație și pentru a restabili încrederea americanilor și investitorilor”, a completat Stringer.
Stringer supraveghează fondul de pensii din New York în valoare de 160 de miliarde de dolari. Trezorerii de stat pentru Rhode Island, Illinois și Pennsylvania se alătură, de asemenea, demersului menționat.
Acțiunile Facebook se tranzacționau la 159 de dolari, fără schimbare față de sesiunea precedentă.
Graficul zilnic al acțiunilor Facebook, sursa: tradingeconomics.com
De la începutul anului și până în prezent, cotația Facebook a scăzut cu 9,9%, afectată de multiplele scandaluri în privința politicii de securitate a datelor personale ale utilizatorilor, dintre care a culminat cel despre scurgerea de date către Oxford Analytica din prima jumătate a acestui an.
Comments are closed.