Firmele inovatoare europene, inclusiv românești, vor putea obține finanțări pentru dezvoltarea de tehnologii în energiile nepoluante, printr-un nou fond de 100 de milioane de euro, care va fi format printr-o înțelegere între Uniunea Europeană și o coaliție inițiată de miliardarul american Bill Gates, fondator al companiei Microsoft.

Comisia Europeană și Coaliția Breakthrough Energy au semnat miercuri un memorandum de înțelegere pentru a institui fondul „Breakthrough Energy Europe” (BEE) – a anunțat executivul Uniunii Europene.

Breakthrough Energy Europe  este un proiect pilot care poate servi drept model pentru inițiative similare în alte domenii tematice și ar putea deveni operațional din 2019.

Noul fond comun de investiții „va ajuta întreprinderile europene inovatoare să se dezvolte și să introducă pe piață tehnologii energetice nepoluante, revoluționare” – susține CE.

Fondul Breakthrough Energy Europe va face legătura dintre finanțarea publică și capitalul de risc pe termen lung, astfel încât cercetarea și inovarea în domeniul energiilor nepoluante să poată fi introduse pe piață mai rapid și mai eficient.

Având o capitalizare de 100 de milioane de euro, fondul se va concentra asupra reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și a promovării eficienței energetice în domenii precum: electricitatea, transportul, agricultura, producția de bunuri și clădirile.

Jumătate din capital va proveni din Breakthrough Energy, iar cealaltă jumătate din InnovFin – instrumente financiare de partajare a riscurilor finanțate prin Orizont 2020, programul actual de cercetare și inovare al UE.

Bill Gates, președinte al Breakthrough Energy Ventures, a declarat: „Avem nevoie de noi tehnologii pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Europa a demonstrat că este un lider valoros făcând investiții impresionante în cercetare și dezvoltare. Oamenii de știință și antreprenorii care dezvoltă inovații în domeniul combaterii schimbărilor climatice au nevoie de capital pentru a crea întreprinderi capabile să pună în aplicare respectivele inovații pe piața mondială. Fondul Breakthrough Energy Europe are menirea de a furniza acest capital.”

Prin această inițiativă, Comisia Europeană spune că va continua să își asume „un rol de lider în combaterea schimbărilor climatice, să pună în aplicare prevederile Acordului de la Paris și să promoveze eficiența energetică, transmițând un semnal puternic piețelor de capital și investitorilor că tranziția mondială către o economie modernă și nepoluantă este ireversibilă”.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Europa trebuie să continue să joace rolul de lider în combaterea schimbărilor climatice, atât pe teritoriul său, cât și la nivel mondial. Trebuie să depunem eforturi pentru modernizarea economiei și industriei europene pentru a atinge obiectivele ambițioase stabilite în vederea protejării planetei. Reunirea investițiilor publice și private în cadrul unor noi tehnologii energetice nepoluante inovatoare facilitează soluțiile pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Dacă Europa dorește să aibă un viitor care să garanteze bunăstarea tuturor cetățenilor ei, acesta va trebui să fie unul favorabil climei și sustenabil”.

UE, care a jucat un rol decisiv în crearea coaliției ambițioase care a făcut posibilă adoptarea Acordului de la Paris în decembrie 2015, este un lider mondial în acțiunile în domeniul climei. Comisia Europeană a prezentat deja toate propunerile legislative care permit respectarea angajamentului UE de a reduce emisiile în Uniunea Europeană cu cel puțin 40 % până în 2030.

Dincolo de actualizarea și consolidarea legislației sale în domeniul energiei și al climei, UE elaborează măsuri de sprijin care vor stimula investițiile, vor duce la crearea de locuri de muncă, vor responsabiliza și vor moderniza sectoarele industriale. Comisia lucrează în prezent la o strategie pe termen lung pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Propunerea va fi publicată în noiembrie 2018, înainte de COP24 de la Katowice, Polonia.

În contextul conferinței privind schimbările climatice COP21 de la Paris, liderii mondiali au lansat inițiativa Mission Innovation, un parteneriat internațional pentru a accelera inovarea în domeniul energiilor nepoluante și a oferi un răspuns global pe termen lung la problema schimbărilor climatice.

Prin aderarea la Mission Innovation, 23 de țări și Comisia Europeană (în numele UE) s-au angajat să dubleze finanțarea cercetării și inovării în domeniul energiilor nepoluante până la aproximativ 30 de miliarde USD pe an până în 2021.

Cu aceeași ocazie, un grup de investitori din zece țări și-a anunțat intenția de a redirecționa inovarea dinspre laboratoare către piață, prin capital investit pe termen lung în fazele inițiale ale dezvoltării tehnologice, la un nivel fără precedent, în țările participante la Mission Innovation, înființând astfel Coaliția Breakthrough Energy.

În decembrie 2017, cu ocazia summitului One Planet de la Paris, Coaliția Breakthrough Energy a anunțat parteneriate public-privat pilot cu cinci membri ai Mission Innovation, inclusiv Comisia Europeană.

Articolul precedentDisensiuni în conducerea Facebook: investitorii mari doresc ca Zuckerberg să nu mai fie președinte
Articolul următorIndustria auto europeană se îneacă în propriile noxe

Comments are closed.