Creșterea economică a Statelor Unite a fost ceva mai puternică decât s-a crezut inițial, în cel de-al doilea trimestru al anului, atingând cea mai bună performanță din ultimii aproape patru ani și plasând economia pe făgașul atingerii obiectivul administrației Trump, de creștere economică anuală de 3%.
Produsul intern brut al SUA a crescut, cu 4,2%, rată anualizată, conform datelor publicate de către Departamentul Comerțului, miercuri, referindu-se la cea de-a doua estimare a creșterii PIB-ului pentru trimestrul aprilie-iunie. Aceasta a fost ușor în creștere față de ritmul de expansiune de 4,1% raportat în iulie și a fost cel mai rapid ritm consemnat din cel de-al treilea trimestru al anului 2014.
Graficul evoluției PIB-ului SUA, sursa: tradingeconomics.com
Economia SUA a consemnat o creștere de doar 2,2% în perioada aferentă primului trimestru din acest an. Revizuirea ascendentă a creșterii aferente celui de-al doilea trimestru se datorează creșterilor cheltuielilor companiilor pe produse software și, totodată, pe o cantitate mai mică decât cea estimată inițial pentru importurile de țiței.
Investițiile în creștere pe parte de software și o un nivel mai mic al importurilor au compensat o revizuire descendentă a cheltuielilor de consum. Președintele Donald Trump, a cărui administrație a promis să aducă dinamica creșterii economice anuale la 3%, pe o bază durabilă, a salutat datele revizuite în al doilea trimestru.
„Țara noastră se descurcă foarte bine!” a scris Trump, pe Twitter.
Economia a crescut cu 3,2% în prima jumătate a anului 2018, în creștere față de 3,1% cât era estimarea valabilă luna trecută. Comparativ cu cel de-al doilea trimestru al anului 2017, producția a crescut cu 2,9% în loc de 2,8% cât se raportase anterior. Economiștii au avertizat, totuși, că ritmul de creștere din cel de-al doilea trimestru nu va putea fi susținut în continuare, ca urmare a faptului că a fost, în mare măsură, determinat de factori unici.
În plus, economia se confruntă cu constrângeri, cum ar fi productivitatea scăzută și o dinamică lentă a demografiei.
În timp ce cheltuielile de consum au rămas puternice la începutul celui de-al treilea trimestru, piața imobiliară a slăbit, în continuare, în condițiile în care construcția de locuințe a crescut mai puțin decât era de așteptat în luna iulie, iar vânzările de locuințe noi și deținute anterior s-au situat, de asemenea, pe un trend descendent.
„Ne așteptăm ca ritmul expansiunii economice să slâbească în cea de-a doua jumătate a anului, deoarece creșterea economică generată de stimulii fiscali vor începe să se estompeze, în timp ce protecționismul comercial va cântari, pe mai departe, asupra activității economice”, a declarat Oren Klachkin, economist principal la Oxford Economics din New York.
Economiștii estimau o creștere a PIB-ului aferent celui de-al doilea trimestru care să fie revizuit la un ritm anual de doar 4,0%.
Comments are closed.