CEO-ul ING: „Războiul comercial dintre SUA și China începe deja să îi afecteze pe clienții noștri”

CEO-ul unei bănci de top din Europa a avertizat că clienții săi încep să resimtă impactul tarifelor comerciale globale, schimbând liniile de producție și trimițând avertismente cu privire la profiturile înregistrate.

„Vedem deja clienți care doresc să-și reorganizeze lanțurile de producție. Încercăm sa fim siguri că fie nu sunt prinși pe picior greșit de tarife mai mari, fie că își mută producția sau își reorientează lanțurile valorice prin care își realizează produsele”, a declarat Ralph Hamers, CEO al ING, la conferința bancară organizată de Handelsblatt, citat de CNBC.

Hamers a adăugat că unii clienți au anunțat deja că vânzările lor vor scădea, costurile asociate  vor crește și, prin urmare, produsele lor ar putea să nu mai fie la fel de competitive.

„Este foarte clar că un război comercial nu este benefic pentru încrederea producătorilor în privința investițiilor și nici pentru încrederea consumatorilor în privința consumului, aspect care are deja un impact negativ asupra creșterii economice”.

Companiile din întreaga lume și-au exprimat îngrijorarea pe măsura „progreselor” înregistrate, până în prezent, de situația comerțului mondial. Săptămâna trecută, SUA și China au impus noi tarife, fiecare, pe mărfuri în valoare de 16 miliarde de dolari. Aceasta vine după ce, în iulie, ambele țări au impus, de asemenea, majorări de taxe vamale pentru mărfuri în valoare de 34 miliarde de dolari.

Analiștii și participanții la piață se uită acum la o nouă rundă de impunere de tarife majorate, de către SUA cu privire la mărfurile chineze, în valoare de 200 de miliarde de dolari, așteptate în cursul acestui an.

Precauție în privința Brexit-ului

Între timp, alți factori de risc, cum ar fi cei legați de Brexit, au avut darul de a menține investitorii pe calea prudenței, în special din cauza incertitudinii legate de calendarul și condițiile rezultate în urma negocierilor.

Cu toate acestea, Hamers, a dat asigurări că, cel puțin în acest moment, nu par să existe efecte negative legate de soarta Brexit-ului.

„Economia britanică se află intr-o fază de creștere destul de bună, gradul de ocupare a forței de muncă se îmbunătățește. Economia europeană crește, de asemenea, destul de bine. În mod evident, se află, probabil, mai aproape de finalul ciclului, este posibil să apară o perioadă cu o creștere a volatilității, dar sper cu adevărat că va exista acel nivel de înțelepciune pentru politicieni astfel încât să ajungă la o înțelegere „, a concluzionat Hamers.

Articolul precedentUn Bitcoin, 100 de milioane de dolari. Nu acum, ci in 20 de ani
Articolul următorDinamica PIB-ului SUA în cel de-al doilea trimestru, revizuită în creștere la 4,2%

Comments are closed.