Zi neagră la Bursa de Valori Bucureşti. Indicele principal BET a încheiat ziua cu o scădere de peste 4%, cea mai mare scădere de la începutul anului şi cea mai scăzută valoare din ultimii doi ani (decembrie 2016). Banca Transilvania şi BRD au înregistrat printre cele mai mari scăderi de , -9,58% şi, respectiv, -6%,.
Indicii erau toţi „pe roşu” , cu scăderi între -2% şi aproape +5%.
Efectul de pe bursă, susţine specialiştii ZF.ro, vine ca urmare a faptului că Guvernul intenţionează să taxeze trimestrial, nu anual, activele băncilor, ceea ce ar eroda drastic profitabilitatea întregului sistem bancar din România.
Într-un comunicat remis zf.ro, Banca Transilvania precizează că „din moment ce normele metodologice de aplicare a normei legale nu au fost înca publicate, Banca Transilvania nu este în măsură să emită o analiza de impact concludentă. Emitentul va informa cu promptitudine acţionarii şi investitorii imediat ce va obtine informaţii concludente”.
Taxa pe activele bancare se va calcula şi se va plăti trimestrial, ceea ce înseamnă că la cotaţia medie a ROBOR din ultimul trimestru al anului trecut, rata anuală a taxei se va situa la 1,2%, a afirmat pentru ZF Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dancilă.
În aceste condiţii, băncile locale ar urma să plătească în contul taxei pe active circa 5 miliarde de lei în 2019, potrivit calculelor ZF.
Valoarea medie a ROBOR în ultimele trei luni din 2018 este de 3,17%, nivel care corespunde unei taxe pe activele bancare de 0,3%. Cum taxa se aplică trimestrial, rezultă că rata anuală a taxei este de 1,2%.
Iniţial, băncile au interpretat că taxa se calculează anual şi se virează trimestrial.