Anul 2018 a adus aproape 100 de tranzacții pe piața românească, iar valoarea medie cu care s-au cumpărat afacerile în România s-a situat la 50 milioane euro, potrivit unui raport Deloitte.

 

Piaţa fuziunilor şi achiziţiilor din România s-a situat anul trecut între 3,8 şi 4,3 miliarde de euro, puţin sub nivelul anului 2017, conform estimării Deloitte. Nivelul tranzacțiilor este un indicator pentru gradul de atractivitate al unei economii.

„Am asistat la o uşoară diminuare a activităţii de M&A în 2018, după ce în 2017 a existat un context particular, cu o valoare record a tranzacţiilor între 100 şi 500 de milioane de euro. În pofida acestei evoluţii, piaţa rămâne la un nivel robust, specific unui an de creştere economică. Premiera anului 2018 a fost reprezentată de cele două finanţări prin care startup-ul românesc UiPath a atras puternice fonduri de investiţii din lume, devenind primul unicorn din sectorul IT din România”, a spus Ioana Filipescu, partener Corporate Finance, Deloitte România.

În 2018, au fost anunţate 14 tranzacţii cu o valoare comunicată sau estimată de cel puţin 100 de milioane de euro.

În total, numărul tranzacţiilor contabilizate de către Deloitte a fost de 96 în 2018. Valoare medie a tranzacţiilor cu valoare comunicată a fost de 50 de milioane de euro.

Printre cele mai mari tranzacţii anunţate în 2018 în analiză se menţionează achiziţia de către Vodafone a acţiunilor Liberty Global din Germania, Republica Cehă, Ungaria şi România (valoare necomunicată pentru România), achiziţia de către Advent International a grupului Zentiva, inclusiv Zentiva România, fostul Sicomed (valoare calculată la 287 de milioane de euro, aplicând multiplul EBITDA al tranzacţiei la rezultatele Zentiva din 2017) şi vânzarea Agricost către grupul Al Dahra, cea mai mare tranzacţie din agricultură în România (valoare: 200 de milioane de euro).

Articolul precedentOrange România contestă o amendă de 14 milioane de euro
Articolul următorBanca Mondială: Politica fiscală a României, efect asupra evoluţiei economiei