România va primi în scurt timp restul de 1,95 miliarde de euro din partea de împrumut din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), conform unui anunț făcut, vineri, de ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu.

„Astăzi a fost semnat şi acordul de împrumut pentru România, ne mai vin şi restul de 1,95 miliarde de euro din partea de împrumut din PNRR. Aşa cum ştiţi, avansul din partea de granturi este deja în contul din Banca Naţională. În scurt timp o să ne vină şi partea de împrumut, cele aproximativ 1,95 miliarde de euro, care fac parte din 13% din cei 14,9 miliarde de euro pe care îi avem în componenta de împrumut”, a declarat Vîlceanu, într-un briefing de presă susţinut la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.

Întrebat ce înseamnă „în scurt timp”, ministrul a răspuns: „Vin anul acesta, în câteva zile, nu se pune problema”.

 

Reamintim că prima tranșă din cele 30 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană a fost virată, pe data de 2 noiembrie, în conturile Băncii Naționale. Este vorba de aproape două miliarde de euro, bani care vor fi folosiți pentru proiecte. 

Cei 1,85 miliarde de euro reprezintă un avans din fondurile aferente Planului Național de Reziliență și Dezvoltare (PNRR) – componenta de granturi.

Suma reprezintă un avans de 13% din componenta de granturi în valoare totală de 14,23 miliarde euro, pentru care România a primit pe 25 noiembrie acordul Comisiei Europene.

Până la finalul anului guvernul Ciucă trebuie să prezinte și o primă serie de angajamente, pentru ca finanțarea PNRR să nu fie pusă sub semnul îndoielii, potrivit Realitatea Plus.

Potrivit ministrului Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, și avansul de 13% pe componenta creditare va intra în conturile BNR până la sfârșitul anului.

Fondurile totale alocate prin PNRR, în total – 29,2 miliarde euro sunt alcătuite din granturi – de circa 14,2 miliarde euro și împrumuturi – de circa 14,9 miliarde euro.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentLovitură pentru șoferi. Trebuie să ai asigurare chiar dacă nu mergi cu mașina
Articolul următorPrețul energiei a crescut la un MAXIM istoric: De 4 ori mai mare decât anul trecut

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau