First Bank, fosta Piraeus Bank România, a anunțat semnarea unui acord pentru preluarea Bank Leumi România. Achiziția este condiționată de aprobarea Băncii Naționale a României și Consiliului Concurenței și este așteptată să fie finalizată în a doua parte a anului.
Consiliul Concurenţei a anunțat luni că analizează tranzacţia prin care First Bank SA preia Leumi Bank Romania SA, achiziţionând 99,9235% din capitalul social al acesteia.
Autoritatea de concurenţă va evalua această tranzacţie în scopul stabilirii compatibilităţii cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege, informează autoritatea de concurenţă printr-un comunicat de presă.
First Bank SA este o instituţie de credit care oferă o gamă completă de servicii bancare pentru persoane fizice şi juridice. First Bank este controlată de JCF IV Tiger Holdings S.a.r.l., al cărei capital majoritar este deţinut de J.C. Flowers IV, L.P., un fond consiliat de J.C. Flowers & Co. LLC entitate înregistrată la Comisia pentru Valori Mobiliare şi Burse de Valori din SUA (United States Securities and Exchange Commission).
Bank Leumi România este o instituţie de credit care face parte din grupul Bank Leumi şi care oferă servicii bancare pentru persoane fizice şi persoane juridice, inclusiv conturi curente, depozite sau finanţări şi facilităţi de creditare.
În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune este o concentrare economică ce depăşeşte pragurile valorice prevăzute de lege, fiind supusă controlului Consiliului Concurenţei.
Bank Leumi România deţine o reţea naţională de 15 sucursale, are 200 de angajați, administrează active de peste 250 milioane de euro şi depozite de 150 milioane de euro.
Banca americană susține că vrea să crească în România și să ofere servicii de calitate. „Această achiziţie face parte din strategia băncii de a-şi extinde şi consolida prezenţa în România, cu obiectivul de a deveni un actor puternic pe piaţa locală”. Este cea de-a doua achiziţie pe care fondul american de investiţii J.C. Flowers & Co. o face în România în mai puţin de un an.