Pensia ocupaţională suplimentară este următoarea schimbare majoră pe care guvernarea PSD-ALDE vrea să o facă în sistemul de pensii.
Guvernul vrea să introducă un nou tip de pensie – pensia ocupaţională suplimentară – prin care angajatorii vor avea posibilitatea să ofere ca beneficiu pentru o parte dintre angajaţi un fel de contribuţie la pensia specială.
Este o nouă modalitate a guvernării actuale de a eroda Pilonul II de pensii, oferind alternative angajaţilor care nu sunt mulţumiţi de randamentele actuale oferite de administratorii privaţi.
Ministerul Muncii a realizat un proiect de lege prin care vrea introducerea unei pensii ocupaţionale suplimentare, a anunțat sâmbătă ministrul Marius Budăi.
„Este un proiect de lege prin care ne propunem să completăm arhitectura sistemului de pensii din România. Ce anume vom propune în această lege? Două directive europene. Una care să creeze cadrul legal pentru activitatea şi supravegherea instituţiilor care furnizează servicii de pensii ocupaţionale şi altă Directivă prin care avem posibilitatea să creştem mobilitatea lucrătorilor în statele membre prin acest cadru, prin îmbunătăţirea dobândirii şi păstrării dreptului la o pensie suplimentară”, a declarat ministrul Muncii, potrivit Mediafax.
Noul ministru al Muncii a precizat că prin crearea cadrului legislativ se poate obține o pensie ocupațională suplimentară.
„Vom autoriza funcţionarea acestor administratori şi a fondurilor de pensii ocupaţionale. Vom supraveghea activitatea lor. Iar prin crearea acestui cadru legislativ putem permite obţinerea unei pensii ocupaţionale suplimentare„, a spus Marius Budăi.
Potrivit acestuia, pensia ocupaţională va fi o pensie suplimentară distinctă şi în completarea tipurilor de pensie existente la această dată în România.
Va fi o pensie facultativă, prin care se va da posibilitatea angajatorilor să decidă şi să stabilească un astfel de tip pensie pentru angajaţii lor.
„Angajatul doar dacă doreşte poate participa şi el la această schemă, este o pensie pe care angajatorul o poate crea, un beneficiu pe care angajatorul îl poate crea pentru angajaţii lui”, a completat ministrul.
Urmează să vedem care sunt condiţiile legale în care se pot realiza acestei noi contribuţii şi ce beneficii fiscale vor fi acordate angajatorilor care intră în schemă.
Guvernul a luat o serie de măsuri, prin celebra OUG 114/2018 de la sfârşitul anului trecut, prin care descurajează economisirea prin Pilonul II de pensii.
Pe lângă posibilitatea de retragere din Pilonul II oferită angajaţilor, Executivul a redus şi comisionul de administrare pentru fondurile de pensii la 1%, de la 2,5%, cât era anul trecut.