Fiul directorului general al Renault, Carlos Ghosn, arestat de circa o lună în Japonia, a explicat că „singura condiţie” pentru eliberarea tatălui său este o „confesiune”.

 

„Paradoxul este ca această confesiune, pe care procurorii îi cer să o semneze, este scrisă doar în limba japoneză, ori el nu vorbeşte această limbă”, precizează fiul lui Carlos Ghosn.

Preşedintele director general de la Renault, Carlos Ghosn, arestat în Japonia unde este bănuit de nereguli financiare, ar putea fi eliberat cu condiţia să semneze o serie de mărturii redactate în limba japoneză pe care nu le înţelege, a declarat fiul lui Ghosn, Anthony Ghosn, într-un interviu acordat săptămânalului francez Journal du dimanche (JDD), preluat de Agerpres.

Afirmând că Carlos Ghosn este „gata să se apere în mod hotărât” în cursul unei audieri publice care este programată a avea loc marţi la un tribunal din Tokyo, Anthony Ghosn a explicat că „singura condiţie pentru eliberarea sa este o confesiune”.

„Paradoxul este ca această confesiune, pe care procurorii îi cer să o semneze, este scrisă doar în limba japoneză, ori el nu vorbeşte această limbă”, precizează fiul lui Carlos Ghosn. Acesta a mai spus că nu a putut comunica direct cu tatăl, ci doar prin intermediul avocaţilor, dar a subliniat că Carlos Ghosn este într-o formă bună şi este gara să se apere în mod hotărât.

„Este foarte concentrat pe obiectivul de a răspunde acuzaţiilor care i se aduc”, a afirmat Anthony Ghosn.

Avocaţii directorului general de la Renault Carlos Ghosn au depus vineri o solicitare pentru ca clientul lor să poată compărea săptămâna viitoare în faţa Tribunalului din Tokyo, în ideea de a-l obliga astfel procuror să clarifice motivele detenţiei prelungite a lui Carlos Ghosn în Japonia.

Justiţia japoneză nu poate refuza această solicitare, care permite lui Carlos Ghosn să se prezinte personal împreună cu avocatul său în faţa Tribunalului din Tokyo. Data audienţei a fost fixată pentru ziua de marţi, 8 ianuarie, a precizat tribunalul.

Această audiere este foarte importantă pentru Carlos Ghosn, a spus fiul său. „Pentru prima dată va putea să se exprime asupra acuzaţiilor care i-au fost aduse. Cred că toată lumea va fi surprinsă atunci când va auzi versiune sa. Până acum am auzit doar acuzarea. Va avea la dispoziţie zece minute pentru a se exprima” a spus Anthony Ghosn.

În prezent, Carlos Ghosn, arestat începând cu data de 19 noiembrie, nu poate să facă declaraţii, iar avocaţii săi nu pot să asiste la interogatorii şi nici nu au acces la elementele din dosar.

Luni Tribunalul din Tokyo a decis să prelungească, cu încă 10 zile, până la data de 11 ianaurie, mandatul de arestare al fostului preşedinte director general de la Nissan, bănuit de abuz de încredere. Concret, procurorii îi reproşează lui Carlos Ghosn că ar fi omis să declare autorităţilor bursiere venituri de aproximativ 5 miliarde de yeni (38 de milioane de euro) realizate timp de cinci ani, între 2010 şi 2015.

Arestarea la data de 19 noiembrie a lui Carlos Ghosn şi Greg Kelly a şocat industria auto mondială, în condiţiile în care Ghosn este recunoscut drept cel care a salvat Nissan de la faliment şi a transformat alianţa Renault-Nissan în cel mai mare constructor auto mondial.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile, cu 10,6 milioane de unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota.

În prezent, alianţa regrupează zece mărci de automobile (printre care Dacia, Lada, Samsung Motors, Alpine, Infiniti, Datsun, etc.) cu 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

Articolul precedentCe este pensia ocupaţională suplimentară pe care vrea să o introducă Guvernul
Articolul următorBlocaj fără precedent pe bugetul de stat. „Se pregătește un buget de criză pe 2019”