Câteva categorii de angajați sunt scutite de la plata contribuțiilor la Pilonul II de pensii și de contribuțiile de sănătate, potrivit Ordonanței de urgență de la sfârșitul anului trecut care a modificat Codul Fiscal.

 

Astfel, pentru constructori, producători, arhitecți, ingineri și consultanți tehnici au fost introduse în Codul Fiscal prevederi speciale pe perioada următorilor 10 ani.

Cota contribuției de asigurări sociale (CAS) este nai mică cu 3,75 puncte procentuale față de cea de 25% cât este pentru restul salariaților. Totodată, salariații din constructii sunt scutiți de la plata contribuției la fondul de pensii administrat privat (Pilonul II).

Ce spune textul legii:
Art. 138 (2): În perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în sectorul construcții și care se încadrează în condițiile prevăzute la art. 60 pct. 5, cota contribuției de asigurări sociale prevăzută la art. 138 lit. a) cu 3,75 puncte procentuale.
(2): „Persoanele prevăzute la alin. (1) care datorează contribuția la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările și completările ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contribuții în limita cotei prevăzute la alin. (1)”.
Aceleași categorii de angajați au fost exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS de 10%), în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2028 inclusiv, potrivit revistei Arena Constructiilor.
Din cei circa 600.000 de salariaţi care activau în cadrul compa­niilor cu activitate în construcţii au mai rămas la începutul anului trecut doar 332.000 angajați, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.
Salariul mediu net din sectorul contrucțiilor a ajuns la valoarea de 2.033 lei în octombrie 2018, în timp ce salariul mediu brut este de 3.400 lei.
Articolul precedentPrimul Ferrari 275 GTB, dispărut vreme de 25 de ani, a fost scos la vânzare. Cât costă
Articolul următorCe este pensia ocupaţională suplimentară pe care vrea să o introducă Guvernul