Valoarea de piață a celor companiilor listate la BVB pe piața principală a ajuns, pe 19 noiembrie 2018, la peste 170 miliarde lei (echivalentul a 36,4 miliarde euro).

În prezent, la BVB sunt tranzacționate acțiuni emise de 87 de companii listate pe segmentul principal fașă de 6 companii câte erau listate cu 23 de ani în urmă, pe 20 noiembrie 19 ,când bursa de la București a fost redeschisă după o întrerupere de 50 de ani, redeschisă în anul 1995, iar pe 20 noiembrie au fost realizate primele tranzacții.

La prima ședință de la redeschiderea singurei piețe bursiere de acțiuni românești, la acel moment, s-au realizat 45 de tranzacții cu un volum total de 905 acțiuni care au aparținut unui număr de 6 companii listate.

Până la finalul anului 1995, la BVB au avut loc, în total, 5 ședințe de tranzacționare, au fost efectuate 379 de tranzacții cu un volum total de 42.761 de acțiuni, în valoare totală de 250.000 de lei. Până la finalul anului 1995, la BVB erau listate 9 companii, cu o valoare de piață de 25,9 milioane de lei.

În prezent, la BVB sunt 87 de companii de pe segmentul principal și se tranzacționează zilnic, în medie, peste 31,3 milioane de acțiuni. În acest an, au avut loc până acum 222 de ședințe de tranzacționare, în care au fost realizate aproape jumătate de milion de tranzacții cu 7 miliarde de acțiuni, cu o valoare cumulată de 9,1 miliarde de lei.

”De abia când ne uităm în urmă ne putem da seama cât de multe am avut de făcut și câte progrese au avut loc în România și în piața de capital locală. Ne uităm cu încredere în viitor și pregătim infrastructura necesară dezvoltării pieței astfel încât în 2020, când vom aniversa 25 de ani de la prima tranzacție la BVB, să avem o piață mult mai sofisticată spune Adrian Tănase, CEO BVB, marcând momentul aniversar.

Istoricul Bursei de Valori București

În România, bursa a fost înființată în 1882. De-a lungul existenței sale, activitatea bursei a fost afectată de evenimentele social-politice ale vremii (Răscoala Țărănească din 1907, Războiul balcanic 1912-1913), bursa fiind apoi închisă pe perioada Primului Război Mondial.

După redeschidere, bursa a traversat o perioadă de 7 ani de creșteri semnificative, după care a urmat o perioadă de 7 ani de scădere accelerată. Activitatea Bursei de Efecte, Acțiuni și Schimb, (vechea denumire a BVB, nr) se întrerupe în anul 1948, odată cu instaurarea regimului comunist în România și cu începerea naționalizării economiei.

După aproape 50 de ani, Bursa de Valori București a fost reînființată în anul 1995. În 2010, Bursa de Valori București s-a listat pe propria piață reglementată. În 2015, BVB a lansat piața AeRO pentru IMM-uri și startup-uri aflate în căutare de finanțare.

Deși era activă din 1997 o a doua platformă de tranzacționare bursieră, Sibiu Stock Exchange (SIBEX), a fuzionat anul trecut cu BVB. România nu are, deocamdată, capacitatea de a asigura funcționarea a două burse în regim de competitivitate și, evident de profitabilitate pentru acționeri, pentru că lipsește ”materia” primă.

Semnele unei creșteri organice a pieței actuale există, dar pasul decisiv pentru creșterea lichidității pieței la un nivel superior încă nu s-a făcut din cauze obiective. Statul român trebuie să se decidă să ”vină” pe Bursă. Adică să își însușească regulile guvernanței corporative și să lase în piață participații mai mari din capitalul social al comaniilor de stat. Evident nu doar statul român este singurul invitata care se lasă așteptat în rigun bursier. În septembrie 2016, piaţa de capital din România a fost inclusă pe lista de monitorizare a ţărilor cu potenţial substanțial de a fi promovată la statutul de Piață Emergentă de către FTSE Russell.

 

 

Articolul precedentAlertă în piețele cripto: Bitcoin scad cu peste 10% și trece sub pragul de 5.000 de dolari
Articolul următorROBOR la 3 luni avansează la 3,24% și nu dă semne de oprire

Comments are closed.