Rochia de la Finanțe nu se închide la spate. Doamna Buget 2019, așteptată să-și facă apariția la bal, are fermoarul blocat mult mai jos decât cere codul vestimentar din UE. 

 

Blocaj fără precedent în Ministerul de Finanțe din cauza proiectului de buget pe anul care tocmai a început. Niciodată nu s-a întârziat atât de mult cu proiecția bugetară, iar motivele țin de faptul că actuala guvernare a scăpat din frâie cheltuielile, iar veniturile estimate sunt departe de închiderea într-un deficit de 3%.

„Unde este proiectul de buget?”, a întrebat vineri președintele Klaus Iohannis, precizând că lipsa unui proiect de buget pentru acest an este o problemă foarte gravă: „PSD a avut toate condițiile și trebuia să vină până pe 15 noiembrie cu un proiect de buget… Probabil există probleme cu bugetul„.

Gurile rele din Opoziție spun că alianța PSD-ALDE pregătește un „buget de austeritate” pentru 2019 din cauza faptului că economia a intrat deja în criză și se îndreaptă spre „dezastru”.

Tensiunea este la cote maxime în Ministerul de Finanţe, după ce primele calcule pentru proiectul de buget pe 2019 au arătat un deficit bugetar de 4,98% din PIB, spun surse citate de Ziarul Financiar.

Proiectul de buget este greu de construit pentru a fi obţinut un deficit bugetar de sub 3% din PIB, având în vedere creşterile asumate de cheltuieli cu salariile şI pensiile şi reducerea creşterii economice.

Comisia de Prognoză merge pe un plus al PIB de 5,5% în 2019, faţă de 4,3% cât ar urma să se obţină în 2018, dar majoritatea analiştilor afirmă că în acest an economia va frâna.

Deficitul de 4,98% din PIB a fost estimat fără să fie luate în calcul introducerea măsurilor controversate din OUG-ul lui Teodorovici din decembrie – taxele speciale pe active bancare şi de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din telecom, energie şi jocuri de noroc.

În total, prin noile taxe suplimentare, dacă se aplică la bănci taxa pe active trimestrial, guvernul ar putea strânge 1,5 miliarde de euro, adică circa 7 miliarde lei, dar problema este că este nevoie de 20 miliarde de lei.

În aceste condiții, senatorul PNL Florin Cîțu acuză Guvernul PSD-ALDE că pregătește un buget de austeritate pentru anul 2019:

„Toți indicatorii care arată deteriorarea economiei s-au înrăutățit. În acest context pregătesc un buget de CRIZĂ pentru 2019. Taxe, suprataxe, accize, supraccize, salarii/indemnizații înghețate, pensiile tăiate”, scrie Cîțu pe pagina sa de Facebook.

Bugetul de AUSTERITATE este construit după ce în 2018 economia a intrat în criză, de facto, arată economistul de la PNL, și perspectivele pentru 2019 arată că lucrurile merg spre dezastru total.

Florin Cîțu oferă câteva exemple de măsuri de AUSTERITATE:

– TAIE 39.6 miliarde lei in 2019 de la educatie pentru plata pensiilor speciale.

– TAIE punctul de pensiei in ianuarie 2019 si promit „cresterea” la sfarsitul anului

– CRESC TVA – anuland reducerea TVA de la 1 ianuarie 2019 dela 19% la 18%

– TAXEAZA si reduc cu 50% profiturile sistemului financiar pentru a forta romanii sa-si RETRAGA banii din banci.

-TAIE 3.2 miliarde lei prin inghetarea salariilor/indemnizatiilor pentru sectorul bugetar

– NATIONALIZEAZA, de facto, Pilonul II de pensii.

Articolul precedentSingura condiție pentru eliberarea șefului Renault, Carlos Ghosn: o confesiune în limba japoneză!
Articolul următorBNR a lansat o monedă numismatică în cinstea preluării președinției UE