FILE - In this July 7, 2017 file photo Russian President Vladimir Putin, left, talks with German Chancellor Angela Merkel prior to the first working session on the first day of the G-20 summit in Hamburg, northern Germany. Merkel and Putin will meet on Saturday in the German government's guesthouse Meseberg, north of Berlin, Saturday, Aug. 18, 2018. The topics will include the civil war in Syria, the conflict in Ukraine, and energy questions. (AP Photo/Markus Schreiber, file)

Germania nu va deveni dependentă de gazele ruseşti din cauza proiectului Nord Stream 2, a susţinut joi cancelarul Angela Merkel.

 

Angela Merkel a insistat că Ucraina trebuie să rămână o ţară de tranzit pentru gazele livrate de Rusia, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.

„Devenim dependenţi de Rusia din cauza acestei a doua conducte de gaz? Eu zic că nu, dacă ne diversificăm în acelaşi timp” sursele de aprovizionare, a declarat Merkel la Bratislava, unde s-a întâlnit cu liderii ţărilor din Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria).

Potrivit unor surse diplomatice ale Reuters, Germania face presiuni asupra altor state europene pentru a bloca o propunere a Uniunii Europene de reglementare a Nord Stream 2, înaintea unei reuniuni importante programate vineri pe această temă; principala problemă ar fi să convingă Franţa.

În prezent, Rusia livrează gaze naturale Germaniei printr-o mai multe conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, compania rusă Gazprom şi firmele europene E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, care presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Capacitatea de transport a gazelor ruseşti pe ruta alternativă la cea prin Ucraina ar urma să se dubleze, ajungând la 110 miliarde de metri cubi pe an.

Preşedintele american Donald Trump a criticat de mai multe ori proiectul, iar în ianuarie anul acesta, administraţia de la Washington a trimis o scrisoare companiilor germane implicate, ameninţând cu sancţiuni. Ambasada americană de la Berlin a confirmat atunci, pentru AFP, o dezvăluire a cotidianului Bild legată de presiunile Statelor Unite împotriva facilitării exportului de gaze din Rusia.

Articolul precedentUngaria cere Americii să continue proiectul de extracție de gaze din Marea Neagră. România, pion inactiv
Articolul următorFinanțele au reușit să atragă bani de la bănci