Ministrul de Externe de la Budapesta a solicitat Statelor Unite ale Americii să faciliteze demararea producţiei de gaze naturale din perimetrul românesc de la Marea Neagră. Care este interesul Ungariei?

 

Statele Unite ar putea ajuta Ungaria să îşi diversifice sursele de gaze naturale, încurajând ExxonMobil să continue dezvoltarea câmpului de gaze Domino-1 în Marea Neagră, a declarat ministrul de externe al Ungariei Peter Szijjarto, citat de Reuters.

Peter Szijjarto, a discutat, miercuri, despre diversificarea importurilor de gaze naturale din Ungaria cu secretarul american al energiei Rick Perry.

Ministerul ungar i-a cerut lui Perry să faciliteze demararea producţiei la Domino-1, perimetru controlat de Exxon şi de OMV Petrom.

OMV Petrom a anunţat miercuri că mediul legislativ actual nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiţie în valoare de câteva miliarde în Marea Neagră, în parteneriat cu ExxonMobil. În toamana anului trecut, după apariţia legii offshore, companiile au amânat luarea unei decizii privind investiţia în proiectul din Marea Neagră pentru 2019.

Exxon a declarat în ianuarie că evaluează proiectul, decizia asupra investiţiei ţinând de factori care includ „condiţii fiscale competitive şi stabile pentru concesiunile offshore, pe durata acordurilor”, potrivit Mediafax.

Directorul executiv al OMV, Rainer Seele, a declarat miercuri că societatea discută cu Guvernul român în legătură cu proiectul, care va costa un miliard de euro.

Szijjarto a declarat că este în interesul Ungariei ca firmele să investească în exploatarea gazului, asfel încât Ungaria să aibă acces la această nouă sursă de energie.

Ungaria ar putea importa gazul prin intermediul unei conducte pe care România o construieşte.

Ungaria importă cea mai mare parte a gazelor din Rusia, iar compania rusă Rosatom este implicată într-o extindere de 12,5 miliarde de euro a centralei nucleare Paks din Ungaria, principala sursă internă de energie electrică din ţară.

Articolul precedentIsărescu a făcut anunțul care poate liniști apele în Coaliție
Articolul următorAngela Merkel: Germania nu va deveni niciodată dependentă de gazul rusesc