Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului, joi, legea care majorează de aproape 3 ori indicatorul în funcție de care sunt calculate ajutorul de șomaj și alte ajutoare sociale.

Potrivit unui comunicat al președinției, șeful statului solicită noului Parlament să găsească sursele de finanțare pentru aceste majorări care ar avea un impact bugetar de aproximativ 0,4% din PIB.

”Toate aceste majorări implică cheltuieli bugetare semnificative, ceea ce necesită, în mod corelativ, asigurarea disponibilității surselor bugetare. Acest lucru este posibil numai prin proiectarea acestei noi reglementări în contextul elaborării bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 și al strategiei fiscal-bugetare viitoare. O asemenea estimare privind impactul bugetar al acestor creșteri financiare va permite crearea posibilității Guvernului să identifice soluțiile pentru executarea acestor obligații bănești ale statului față de beneficiari, cu respectarea regulilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară. De aceea, considerăm că, în cazul de față, reluarea procedurii legislative, cu ocazia reexaminării legii transmise la promulgare, creează contextul potrivit pentru stabilirea surselor de finanțare certe, obiective și efective pentru acoperirea cheltuielilor bugetare în cursul anului bugetar viitor, în condiții de echilibru, responsabilitate și sustenabilitate a bugetului”, se arată în cererea de reexaminare trimisă președintelui Senatului, Anca Dragu.

Potrivit legii adoptate la jumătatea lunii octombrie de Parlament, majorarea ISR va fi una etapizată pe următorii trei ani: de la 1 ianuarie 2021 ISR crește la 780 de lei, din 2022 la 990 de lei, iar din 2023 la 1.200 de lei, după care se indexează cu inflația, potrivit G4Media.

Dat fiind că parlamentul a votat o creștere etapizată, impactul bugetar ar urma să fie de circa 0,4% din PIB, potrivit inițiatorului proiectului, deputatul ex-USR Adrian Dohotaru.

Pe 25 noiembrie, Curtea Constituțională a respins, cu majoritate de voturi, sesizarea PNL depusă împotriva acestei legi.

Articolul precedent2.500 de lei amendă pentru cei care nu respectă regulile domeniului schiabil din Sinaia
Articolul următorCare sunt prioritățile noului ministru al Economei, Claudiu Năsui