Bucureștiul, Ilfovul și Timișul sunt cele mai puternice județe în funcție de cifra de afaceri a companiilor înregistrate. La polul opus se află Mehedinți, Caraș Severin și Vaslui, potrivit unei analize KeysFin Local Business, care a procesat datele din 2019.

„Harta de business a României prezintă mari discrepanțe între regiuni. În timp ce primele 10 cele mai puternice zece judeţe au concentrat în 2019 peste 70% din cifra de afaceri totală şi 2,2 milioane de salariaţi, cele mai sărace zece au generat afaceri de numai 65 de miliarde de lei – doar 4,2% din total, cu 237 de mii de angajați,” a declarat Roxana Popescu, managing director KeysFin.

În funcție de numărul de companii existente, Bucureștiul se află pe primul loc, cu 136,9 mii, peste 20% din total, urmat de Cluj, cu 42,9 mii de companii (6,3 % din total) și de Ilfov, cu 30,8 mii de companii (4,5% din total).

La cealaltă extremă, cele mai puține companii sunt înregistrate în Mehedinți, cu doar 3,6 mii firme existente în 2019, dar și în Botoșani, cu 4,6 mii de companii, și în Covasna, cu 4,7 mii de companii.

Polii economici ai României în funcție de cifra de afaceri și profitabilitate

Și la acest capitol Bucureștiul se află pe primul loc, cu o cifră de afaceri de 570,8 miliarde lei în 2019. Diferența față de locurile următoare este uriașă: Ilfov are 111,8 miliarde de, iar Timiș, 67,2 miliarde lei. Față de 2015, Clujul a avansat de pe locul 5 pe 4, cu o cifră de afaceri de 65,7 miliarde lei, în timp ce Argeșul a căzut un loc, de pe 4 pe 5, ajungând la 65,5 miliarde lei.

În ceea ce privește topul profitabilității, pe primul loc se află și în acest caz Bucureștiul, cu un rezultat net pozitiv în valoare de 30,9 miliarde lei, fiind urmat de Ilfov, cu 6 miliarde lei și Cluj, cu 5,2 miliarde lei.

Județele în care afacerile aproape că lipsesc

Față de acum 5 ani, județul Mehedinți a rămas în coada clasamentului, atât în ceea ce privește cifra de afaceri a companiilor, cât și numărul acestora. Anul trecut, cele 3,6 mii de companii înregistrate în Mehedinți au avut o cifră de afaceri de doar 3 miliarde de lei. Topul celor mai slabe județe din punct de vedere economic este completat de Caraș-Severin, cu o cifră de afaceri a companiilor de 6,2 miliarde de lei, Vaslui, cu 6,42 miliarde de lei, Teleorman, cu 6,45 miliarde de lei, și Covasna, 6,51 miliarde de lei, potrivit analizei KeysFin Local Business.

Cine a performat, cine a dat înapoi

În comparație cu acum 5 ani, există coborâri în topul județelor românești, așa cum este cazul Aradului, care a coborât de pe locul 10 pe locul 13 sau al Galațiului, care a ajuns pierdut 2 poziții, de pe 15 pe 17. În ceea ce privește rezultatele pozitive, Prahova a urcat de pe locul 8 în 2015, pe 6 în 2019, iar Bihor a ajuns de pe locul 12 pe 9, în funcție de cifra de afaceri a companiilor înregistrate. Și județe din Oltenia, zonă tradițional asociată cu o dezvoltare și performanțe economice ceva mai slabe, județele Dolj și Olt au performat bine în ultimii ani, în special datorită unor mari agenți industriali precum Alro sau Ford.

KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

 

 

Articolul precedentBanii cheltuiți pentru decontarea testelor RT-PCR vor fi recuperați din fonduri europene
Articolul următorBănci de renume, acuzate că au făcut transferuri suspecte în valoare de 2 TRILIOANE de dolari