Economistul-șef al BNR, Valentin Lazea, spune că un deficit normal în anii de creștere economică ar fi aproape de cifra ZERO, în niciun caz peste 3 procente din PIB. 

La noi s-a încetățenit ideea greșită că 3% deficit bugetar este normalitate, susține Valentin Lazea, economist șef al Băncii Naționale a României (BNR). De fapt, spune el, 3% este deficitul la care trebuie să ajungi în cel mai rău an când creșterea este negativă, când ai criză și așa mai departe.

„Normalitatea este să fii în jur de zero, pe un mic surplus sau pe un mic deficit. Acolo trebuie să stai în anii de creștere economică robustă”, a spus Lazea.

Potrivit acestuia, conform tabloului de bord, România în ultimii 3 ani a avut o creștere medie salarială anuală de 10% pe an: 33% în 3 ani.

“În timpul ăsta, Bulgaria a avut o creștere medie anuală de 6%, Cehia și Ungaria au avut 4% pe an. Polonia a avut 2,5% în medie pe an. Vor avea sindicatele noastre și patronatele noastre, Guvernul, puterea să se așeze la masă cu spirit de consens, de compromis, de înțelegere a cifrelor și a magnitudinii, că de multe ori nici nu se discută pe cifre, ci pe sentimente. Li se pare că o duc rău. Unora li se pare că li se cuvine mai mult. Hai să vorbim informat, hai să vorbim pe cifre, hai să vedem consecințele. Vedem lanțul cauzal până la sfârșit? Ni se pare nouă că sectorul nostru e cel mai important și pe ăsta trebuie să-l apărăm. Restul nu mai contează. Vă dați seama cât de departe suntem noi de Europa și de normalitate, dacă normalitatea = Europa?”, a mai afirmat Lazea, potrivit Hotnews.ro.

Ministrul PSD al Finanțelor Eugen Teodorovici știa încă din luna aprilie că deficitul bugetar ar putea depăși 4% din PIB, conform unor note interne din minister citite de ministrul Finanțelor Publice Florin Cîțu la conferința de presă de luni.

Ministrul a prezentat documente care arătau că încă din ianuarie, apoi din aprilie, și ministrul Teodorovici și premierul Viorica Dăncilă erau informați de specialiștii din minister că deficitul ar putea depăși 4% din PIB, în condițiile în care veniturile la buget nu puteau atinge nivelul preconizat.

„În 2019, Guvernul PSD a ştiut de la începutul anului că fără măsuri suplimentare, deficitul va ajunge la 4 % la finalul anului, a ascuns această informaţie şi a minţit în Parlament.

Ce prezentăm a fost o surpriză şi pentru noi toţi. Era ştiut de guvernul PSD, nu au luat nicio măsură, ştiau că economia ajunge aşa şi ne-au lăsat să mergem în această direcţie, totul a fost premeditat, aceşti oameni au distrus economia doar pentru interesul personal. Aveau timp, din aprilie trebuia să ia măsuri de corecţie. Au minţit în Parlament când au venit cu bugetul, dar şi la rectificare„, a spus ministrul de Finanţe.

Articolul precedentAirbus Helicopters Romania poate repara elicoptere de stat
Articolul următorCe i-ar cere angajații români lui Moș Crăciun?