Airbus Helicopters Romania (AHRO) a primit din partea Autorităţii Aeronautice Militare Naţionale autorizaţia RMAR 21J, devenind astfel prima companie din România autorizată să proiecteze modificări şi reparaţii pentru elicopterele de stat.

 

Conform unui comunicat remis, marţi, în baza autorizaţiei RMAR 21J, Airbus Helicopters România va putea să proiecteze şi să aprobe modificări şi reparaţii minore şi să efectueze activităţi de proiectare în scopul obţinerii unui certificat de tip suplimentar şi aprobări de proiect de reparaţie majoră pe elicopterele de stat româneşti (aparţinând unor instituţii precum SMURD, Poliţie, Armată).

De asemenea, activităţi de proiectare similare vor putea fi efectuate pentru aeronavele militare şi de stat ale altor ţări, cu condiţia ca acestea să accepte şi să recunoască autorizarea RMAR21J deţinută de Airbus Helicopters România.

„Primirea acestei autorizaţii este o veste excelentă pentru noi. Mă bucur că echipa noastră a trecut cu succes de auditul Autorităţii Aeronautice Militare Naţionale. Această autorizare va crea, cu siguranţă, noi oportunităţi de dezvoltare a companiei şi ne va permite, în acelaşi timp, să sprijinim în cel mai profesionist mod elicopterele de stat româneşti”, a declarat Georges Durdilly, şeful Airbus în România.

Potrivit generalului-maior Viorel Pană, această autorizare se înscrie în demersurile naţionale mai ample de recunoaştere a Autorităţii Aeronautice Militare Naţionale de către NATO şi de către alte Autorităţi Aeronautice Militare, în scopul validării certificărilor emise de către Autoritatea Aeronautică Militară Naţională.

„Obţinerea de către compania Airbus Helicopters România a autorizării RMAR 21J demonstrează capacitatea acesteia de a proiecta modificări ale elicopterelor din dotarea instituţiilor statului cu atribuţii în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale”, a mai spus Viorel Pană, potrivit Agerpres.

Până acum, AHRO a putut realiza aceste activităţi pentru elicoptere civile, pe baza autorizaţiei PART 21J emisă de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei (EASA). Autorizaţia RMAR 21J este similară ca scop cu cea emisă de EASA, însă conţine câteva privilegii adiţionale semnificative, cum ar fi efectuarea zborurilor de test pentru proiectele pe care le va certifica AHRO, şi un scop extins pentru sistemele electrice şi de avionică ale elicopterelor.

Airbus este lider în aeronautică, spaţiu şi servicii conexe. În 2018, a generat venituri de 64 miliarde de euro şi a avut aproximativ 134.000 de angajaţi. Airbus oferă cea mai cuprinzătoare gamă de avioane de pasageri. Airbus este, de asemenea, lider european în ceea ce priveşte producţia avioanelor cisternă, de luptă, de transport şi pentru alte misiuni, precum şi una dintre cele mai mari companii spaţiale din lume. În domeniul elicopterelor, Airbus furnizează cele mai eficiente soluţii civile şi militare din lume.

Articolul precedentLeul pierde teren în fața monedei euro și a francului elvețian
Articolul următorEconomistul-șef al BNR: Un deficit normal ar fi aproape de ZERO, în anii de creștere